• Sindromul de tunel carpian
    Ce este?

    Sindromul de tunel carpian

    Boala cel mai des confundată cu un reumatism

    Amprentă
  • Sindromul de tunel carpian
    Ce este?

    Sindromul de tunel carpian

    Boala în care durerea și amorțelile de mână te trezesc din somn

    Amprentă
  • Sindromul de tunel carpian
    Ce este?

    Sindromul de tunel carpian

    Boala care debutează cu furnicături și amorțeli în primele patru degete

    Amprentă
Amprentă
Ce este STC?

Ce este STC?

Sindromul de tunel carpian (STC) este o afecțiune a nervului median de cauză compresivă. Este și cea mai frecventă boală cronică care poate afecta mâna.

Primele semne de STC

Primele semne de STC

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune care provoacă amorțeală, furnicături și/sau slăbiciune în mână. În timp prin agravare se adaugă la simptome și dureri.

Diagnosticul unui STC

Diagnosticul unui STC

Diagnosticul este necesar pentru unui tratament optim și eficient. Specialistul în chirurgia mâinii va face examinarea și coroborează concluziile cu studiile de conducere nervoasă/EMG.

Incidența STC în rândul populației

Incidența STC în rândul populației

Sindromul de tunel carpian afectează un procent de pâna la 5% din populație.

Incidența STC pe vârstă

Incidența STC pe vârstă

STC poate să apară la toate vârstele dar cu cea mai frecventă prevalență între 40 și 60 ani

Incidența STC pe sexe

Incidența STC pe sexe

Boala apare într-un procent de 69% la femei si 31% la bărbați

Amprentă Amprentă

Întrebări frecvente

Tu intrebi, iar noi raspundem:
Dr. Vladislav Gyebnar

Nu vreau să mă operez. Ce riscuri am?

Amânarea intervenției chirurgicale determină agravarea lezării nervului, agravarea simptomatologiei și progresia bolii prin persistența factorului cauzal. La cazurile medii și severe se instalează demielinizarea, axonopatia și amiotrofia, care sunt complicații de evitat. Dispariția durerii după o perioadă îndelungată reprezintă “moartea” nervului și ar trebui să reprezinte un semnal de alarma, nu un motiv de liniște.

Cât durează recuperarea după operația de STC?

În ceea ce privește vindecarea plăgii operatorii și menținerea pansamentului, durata medie este între 10 și 14 zile. Durerea cauzată de un STC dispare foarte rapid după decompresie. În ceea ce privește recuperarea sensibilității, redobândirea mișcărilor de finețe precum și dispariția celorlalte simptome, acestea sunt strict dependente de gravitatea bolii și stadiul leziunii nervoase la momentul interventiei. La persoanele tinere, recuperarea este mai rapidă.

Simptomele de STC se ameliorează după decompresia chirurgicală a tunelului carpian?

În cazurile incipiente, simptomele dispar destul de repede. În stadiile medii, simptomele se amelioreaza progresiv, cu dispariția acestora într-o perioada de timp variabila, diferită de la un pacient la altul, variind de la două săptămâni la două luni. În stadiile severe, principalul beneficiu obținut după intervenția chirurgicală este dispariția durerii și stoparea progresiei bolii, ameliorarea simptomatologiei fiind obținută într-un timp mai îndelungat.

Ce riscuri ridică operația de STC?

Riscurile care pot sa apară după o intervenție de decompresie a nervului median sunt cele comune oricărei intervenții chirurgicale, precum infectia, hematomul sau cicatrizarea patologică, etc. Important este ca echipa medicală căreia i te adresezi să dețină experiența necesară unei astfel de intervenții.

Cât de eficient este tratamentul non-chirurgical în STC?

Tratamentul medicamentos este eficient doar în stadii incipiente. Dacă se trece într-un stadiu mediu, singura metodă capabilă să elimine factorul cauzal și să mai oprească progresia bolii este intervenția chirurgicală. Tratamentul non chirurgical, într-un stadiu mediu, oferă doar o falsă impresie de ameliorare și regresie a bolii, cu reapariția simptomelor ulterior și agravarea în fapt a afectarii nervoase.

Am simptome ușoare de STC și sunt suportabile. Trebuie să mă gândesc la tratament?

Da, pentru că sindromul de tunel carpian este o boală progresivă și ireversibilă. Asta înseamnă că fără tratament cel mai probabil se va agrava.

Cum pot să previn un STC?

Prevenirea apariției STC poate fi dificil de realizat, fiind vorba de o sumedenie de factori care pot acționa independent sau prin sumatie. În situația apariției simptomelor, foarte importantă este prevenția agravării leziunii nervoase prin prezentarea la medic, diagnosticare timpurie și tratament precoce.

Dacă lucrez mult la calculator, voi face STC?

Există studii care raportează o incidență mai crescută a sindromului la pacienții care petrec mult timp lucrând la calculator, dar nu există o dovadă clară a faptului că lucrul prelungit la calculator determină sindrom de canal carpian.

Dacă am o viață sănătoasă, am risc de STC?

Un stil de viață sănătos și absența patologiilor nu reprezintă criteriu de excludere a unui sindrom de tunel carpian. Sindromul de canal carpian afectează atât pacienții fără alte patologii, cât și pe cei cu probleme de sănătate cunoscute.

Durerea în mână este cauzată frecvent de un STC?

Sindromul de canal carpian este una din cele mai frecvente cauze de durere și furnicături la nivelul mâinii. Cu toate acestea, multe alte patologii pot fi cauza unei dureri la nivelul mâinii iar diagnosticul, implicit tratamentul, poate fi pus doar după o consultație la medicul specialist.

Am dureri de mâini noaptea. Ar putea fi un STC?

În sindromul de canal carpian simptomele se agravează în special noaptea, durerile trezind adesea pacienții din somn.

Am furnicături în primele patru degete. Ar putea fi un Sindrom de tunel carpian - STC?

Acest simptom indică o suferință a nervului median. Cea mai frecventă suferință este data de compresia nervului median în canalul carpian. Studiile de conducere nervoasă care se fac în acest caz indică dacă este vorba despre o leziune a nervului median și locul exact al compresiei sau al leziunii pe traseul acestuia.

Amprentă Amprentă

Vizionează un playlist cu videoclipuri scurte și utile despre Sindromul de tunel carpian.

Amprentă Amprentă
Amprentă Amprentă
Forum

Test Sindromul de tunel carpian

Accesează testul Vitta Clinic pentru a-ți verifica suspiciunea de Sindrom de tunel carpian.

Dureri de mâini pe timpul nopții

Ne trezim uneori din somn cu dureri de mâini pe timpul nopții, acestea fiind uneori asociate și cu amorței sau furnicături. În cazul acesta este normal să ne întrebăm ce poate genera aceste simptome. Există diverse afecțiuni care pot cauza o durere de mână, una dintre cele mai frecvente fiind Sindromul de tunel carpian (STC).  citește mai mult

Sindromul de tunel carpian fără tratament adecvat

Fără tratament sau cu un tratament neadecvat, Sindromul de tunel carpian duce la degradarea nervului median. Un sindrom de tunel carpian netratat afectează progresiv nervul, iar simptomele se intensifică odată cu trecerea timpului. Tratamentul potrivit depinde de stadiul în care se află afecțiunea atunci când este descoperită. Acest articol de specialitate abordează atât modul în citește mai mult

De ce scap lucruri din mână

Dacă te-ai întrebat vreodată “de ce scap lucruri din mână”, află că de vină ar putea să fie o neuropatie de compresie a nervului median, adică un sindrom de tunel carpian. Multe afecțiuni pot cauza slăbiciune musculară și scăparea lucrurilor din mână, însă una dintre cele mai frecvente boli ale mâinii care generează astfel de citește mai mult

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian poate fi utilă pentru diagnosticare, însă are anumite limite. Ne ajută să observăm anumite anomalii sau leziuni ale nervilor, însă acuratețea rezultatelor depinde foarte mult de tehnologia folosită și de medicul care interpretează aceste rezultate. Ecografia este complementară și se poate realiza, în anumite cazuri, pe lângă electromiografie, care citește mai mult

Contactează-ne

Ne găsești în Timișoara, la Vitta Clinic

Ai probleme cu mâna? Nu ezita să ne suni.

Telefon
0744 994 400

Este important să știm cui răspundem atunci când ne ceri un sfat

Dacă problema ta medicală necesită o abordare mai complexă sau avem întrebări suplimentare, te vom contacta telefonic

Toate câmpurile marcate cu steluță * trebuie completate obligatoriu.
Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile generale.
Citește politica de confidențialite aici.
premium bootstrap themes
Ne poți găsi și pe