Conținutul articolului
ToggleAmorțeli de la reumatism? Articolul prezent abordează atât simptomele generale ale reumatismului, cât și afecțiunile care pot produce amorțeli asociate cu dureri la nivelul mâinii.
Experiența clinică ne-a învățat că pacienții confundă frecvent reumatismul cu neuropatiile periferice de compresie, care sunt cauzate de compresiuni ale nervilor. Acestea se manifestă prin amorțeli ale mâinilor sau degetelor, furnicături, durere de mână, senzație de arsură, etc.
Aici puteți să urmăriți un rezumat video al acestui articol: Dr. Vladislav Gyebnar – despre sindromul de tunel carpian (neuropatie de compresie) și reumatism – eroare de diagnostic?
Pot apărea amorțeli de la reumatism? Parcurge acest articol pentru un răspuns detaliat. Află dacă simptomele tale sunt cauzate de o afecțiune reumatică sau de o altă condiție.
Ce este reumatismul și care sunt simptomele clasice?
Reumatismul este termenul folosit pentru majoritatea bolilor care afectează sistemul musculo-scheletal, articulațiile, chiar anumite organe. Reumatismul nu reprezintă o boală în sine, ci este un termen care cuprinde multiple afecțiuni, majoritatea manifestându-se prin dureri cronice, fie ele intermitente sau cu un caracter mai permanent.
În trecut, majoritatea bolilor mâinii erau considerate reumatism, motiv pentru care, în prezent, acesta este un termen care înglobează o gamă largă de afecțiuni.
Simptomele reumatismului:
Simptomele clasice ale bolilor reumatice includ:
- dureri (uneori accentuate de sezonul rece),
- inflamație la nivelul articulațiilor / degetelor,
- sensibilitate,
- limitarea mobilității,
- deformări ale articulațiilor și ale degetelor, etc.
Atenție însă, nu este un fapt comun să apară amorțeli de la reumatism.
Afectiuni care pot cauza amorțeli la nivelul mâinilor
Amorțelile sunt senzații percepute de nervi, ceea ce înseamnă că, în mare parte din cazuri, amorțeala resimțită este cauzată de o afectare a nervului. Afectarea poate sa fie acută și tranzitorie sau cronică.
Așa cum ați citit mai sus, amorțelile nu sunt un simptom specific reumatismului. Dacă apare întrebarea, “am amorțeli de la reumatism?”, cel mai probabil răspunsul este nu.
Cu manifestare locală, strict la nivelul mâinii, amorțelile – asociate cu furnicături și dureri – sunt cel mai adesea cauzate de neuropatii periferice de compresie:
- Sindrom de tunel carpian
- Sindrom de canal Guyon
- Sindrom de canal cubital
Alte simptome ale neuropatiilor de compresie pot fi și: senzația de arsură, slăbiciunea musculară (care poate duce la pierderea forței și scăparea obiectelor din mâini), amorțirea anumitor degete ale mâinii, dureri la nivelul cotului sau, mai rar, la nivelul umărului.
Mai jos se regăsește o lista a diverselor afecțiuni care pot cauza amorțeli de mână.
În funcție de cauză, vom grupa afecțiunile care pot genera amorțeli la nivelul mâinilor în 3 mari categori:
1. Afecțiuni cu cauze iritative:
Bolile cu cauze iritative, de cele mai multe ori, sunt tratate de medici internisti, prin medicație sau injectări, abordând componenta chimică a iritației.
- Sindromul Guillain Barre
- Diabet
- Amiloidoza
- Sindrom Raynaud
- Boala Lyme
- Sindrom paraneoplazic
- Vasculite
- Deficit de vitamina B12
2. Afecțiuni cu cauze compresive:
La cauzele compresive, prognosticul este cel mai bun. În majoritatea cazurilor, printr-o intervenție efectuată la timp, odată înlăturată cauza, problema se rezolvă, iar șansele de recuperare sunt mari.
- Spondiloza cervicală
- Neuropatiile periferice de compresie
- Tumori intracraniene sau tumori care comprima nervii
3. Afecțiuni cu cauze distructive:
Cauzele distructive sunt tratate în principal de către medici neurologi sau neurochirurgi, care încearca să restabilească fincționalitatea unui nerv deja distrus, scopul fiind ameliorarea simptomelor.
- Traumatisme complexe
- Fracturi
- Accident vascular cerebral
- Leziune de plex brahial
- Secționarea nervului/ nervilor
- Scleroza multipla
Despre neuropatiile periferice de compresie
- Sindrom de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian este o afecțiune a membrelor superioare – cauzată de compresia nervului median la încheietura mâinii.
Acesta se manifestă prin:
- amorțeli
- furnicături
- durere
- senzație de arsură în palmă
- slăbiciune musculară
Diagnosticul sindromului de tunel carpian se pune prin intermediul investigațiilor specifice + examen clinic. Tratamentul afecțiunii poate să difere în funcție de stadiu.
Mai multe detalii despre diagnosticul și tratamentul sindromului de tunel carpian poți să găsești într-un articol de specialitate: Sindrom de tunel carpian – diagnostic și tratament
- Sindrom de canal Guyon
Tot din categoria neuropatiilor de compresie, sindromul de canal guyon este cauzat de compresia nervului ulnar în canalul guyon, situat la nivelul articulației mâinii.
Simptomele predominante constau în amorțeli și furnicături în mână, predominant în degetele IV (inelar) și V (mic).
Mai multe detalii despre Sindromul de canal Guyon puteți afla într-un articol dedicat: Sindromul de canal Guyon
- Sindrom de canal cubital
Nervul ulnar mai poate să fie comprimat și la nivelul cotului, în canalul cubital.
Simptomele sunt similare sindromului de canal Guyon. Printre simptome se numără amorțeli și furnicături la nivelul degetelor IV și V, dar și pierderea sensibilității (în cazuri mai avansate).
Mai multe detalii despre Sindromul de canal cubital puteți afla intr-un articol dedicat: Sindromul de canal cubital – diagnostic și tratament
Atenție!
În general, nu apar amorțeli de la reumatism.
Dacă pe lângă durere, mâinile sau degetele tale prezintă și alte simptome: amorțeli, furnicături, senzații de arsură, slăbiciune, este important să vă prezentați la medic.
Din experiența noastră clinică, afecțiunea confundată cel mai frecvent cu bolile reumatice ale mâinii este Sindromul de tunel carpian.