Cauzele de aparitie ale Sindromului de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian (STC) este o boală care apare idiopatic, adică fără o cauză identificabilă. Totuși există factori de favorizanți care îi găsim în factori ocupaționali și factori de risc.

Apariția sindromului are loc după ce crește presiunea în tunel ca și rezultat al unui dezechilibru dintre diametrul tunelului (conținător) și diametrul elementelor din tunel (conținut). Presiunea crescută își exercită influența negativă asupra nervului median.

Dintre factorii ocupaționali care pot favoriza declanșarea unui STC se pot menționa pozițiile de flexie sau extensie maximă a încheieturii mâinii, utilizarea monotonă a mușchilor flexori (tastarea la computer) și expunerea la vibrații sau micro-vibrații.

Factorii de risc

Factorii de risc medical sunt mai diverși și pot fi grupați în patru categorii

  1. Factorii extrinseci care măresc volumul în tunel includ circumstanțe care schimbă echilibrul fluidului din corp și produc o retenție de lichide în spațiul interstițial. Aici putem include sarcina, menopauza, obezitatea, insuficiența renală, hipotiroidismul, utilizarea contraceptivelor orale și insuficiența cardiacă congestivă. 
  2. Factorii intrinseci care măresc volumul în tunel includ diverse creșteri patologice de tumori sau chiste. Aici putem avea tumori benigne sau maligne care pot crește în canalul carpian și care sunt ocupatoare de volum. De asemenea tot aici putem include și resturi de fragmente osoase rezultate din fracturi de vecinătate care intră în tunel.
  3. Factori extrinseci care modifică conturul tunelului sunt reprezentați de diverse fracturi ale oaselor carpiene, oase care alcătuiesc structura tunelului.
  4. Factorii neuropatici includ afecțiuni precum diabetul, alcoolismul, deficitul sau toxicitatea vitaminelor și expunerea la toxine. Aceștia sunt factori care afectează nervul median fără a crește neapărat presiunea interstițială în tunelul carpian.

Mai multe detalii despre cauzele unui sindrom de tunel carpian poți citi aici.  

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.