• Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala cel mai des confundată cu un reumatism
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala în care durerea și amorțelile de mână te trezesc din somn
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala care debutează cu furnicături și amorțeli în primele patru degete
Amprentă Amprentă

Cauzele de aparitie ale Sindromului de tunel carpian

 • de Gyebnar Vladislav /

Sindromul de tunel carpian (STC) este o boală care apare idiopatic, adică fără o cauză identificabilă. Totuși există factori de favorizanți care îi găsim în factori ocupaționali și factori de risc.

Apariția sindromului are loc după ce crește presiunea în tunel ca și rezultat al unui dezechilibru dintre diametrul tunelului (conținător) și diametrul elementelor din tunel (conținut). Presiunea crescută își exercită influența negativă asupra nervului median.

Dintre factorii ocupaționali care pot favoriza declanșarea unui STC se pot menționa pozițiile de flexie sau extensie maximă a încheieturii mâinii, utilizarea monotonă a mușchilor flexori (tastarea la computer) și expunerea la vibrații sau micro-vibrații.

Factorii de risc

Factorii de risc medical sunt mai diverși și pot fi grupați în patru categorii

 1. Factorii extrinseci care măresc volumul în tunel includ circumstanțe care schimbă echilibrul fluidului din corp și produc o retenție de lichide în spațiul interstițial. Aici putem include sarcina, menopauza, obezitatea, insuficiența renală, hipotiroidismul, utilizarea contraceptivelor orale și insuficiența cardiacă congestivă. 
 2. Factorii intrinseci care măresc volumul în tunel includ diverse creșteri patologice de tumori sau chiste. Aici putem avea tumori benigne sau maligne care pot crește în canalul carpian și care sunt ocupatoare de volum. De asemenea tot aici putem include și resturi de fragmente osoase rezultate din fracturi de vecinătate care intră în tunel.
 3. Factori extrinseci care modifică conturul tunelului sunt reprezentați de diverse fracturi ale oaselor carpiene, oase care alcătuiesc structura tunelului.
 4. Factorii neuropatici includ afecțiuni precum diabetul, alcoolismul, deficitul sau toxicitatea vitaminelor și expunerea la toxine. Aceștia sunt factori care afectează nervul median fără a crește neapărat presiunea interstițială în tunelul carpian.

Mai multe detalii despre cauzele unui sindrom de tunel carpian poți citi aici.  

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Nu uita! Diagnosticul corect și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT!
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic. Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Testimoniale

V. S.

V. S.

Am fost operata de curand de sindrom de tunel carpian ,,, nu trece cu nimic,, de ani de zile am tras-o asa cu dureri si amorteli,, am luat tot felul de medicamente si in zadar,,, multumesc d-nului dr Vladislav Gyebnar care ma facut sa inteleg situatia si care ma scapat de aceste simptome,,

Amprentă Amprentă
Forum

Test Sindromul de tunel carpian

Accesează testul Vitta Clinic pentru a-ți verifica suspiciunea de Sindrom de tunel carpian.

De ce scap lucruri din mână

Dacă te-ai întrebat vreodată “de ce scap lucruri din mână”, află că de vină ar putea să fie o neuropatie de compresie a nervului median, adică un sindrom de tunel carpian. Multe afecțiuni pot cauza slăbiciune musculară și scăparea lucrurilor din mână, însă una dintre cele mai frecvente boli ale mâinii care generează astfel de citește mai mult

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian poate fi utilă pentru diagnosticare, însă are anumite limite. Ne ajută să observăm anumite anomalii sau leziuni ale nervilor, însă acuratețea rezultatelor depinde foarte mult de tehnologia folosită și de medicul care interpretează aceste rezultate. Ecografia este complementară și se poate realiza, în anumite cazuri, pe lângă electromiografie, care citește mai mult

EMG – Studiile de conducere nervoasa sau electromiografia în Sindromul de tunel carpian

Electromiografia – EMG alături de examenul clinic, este principalul element care trebuie bifat în identificarea unui diagnostic de Sindrom de tunel carpian. Sindromul de tunel carpian este o neuropatie de compresie a nervului median la nivelul mâinii. La membrul superior există 3 nervi importanți: nervul median, nervul ulnar, și nervul radial. Fiecare dintre acești nervi citește mai mult

Stadiul de severitate la un Sindrom de tunel carpian – Cât de sever poate fi?

Care sunt stadiile de agravare ale Sindromului de Tunel Carpian? În evoluție, simptomele unui STC se instalează treptat și devin din ce în ce mai supărătoare: Stadiul 1 – furnicături și amorțeli tranzitorii în primele 4 degete de la mână care, apar și dispar spontan. Este un stadiu relativ dificil de recunoscut deoarece simptomele apar citește mai mult

Ne poți găsi și pe