Specialistul potrivit in Sindrom de tunel carpian

Cine pune diagnosticul de Sindrom de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este o boală destul de des întâlnită despre care poți citi detalii amănunțite aici – sindromul de tunel carpian .

Un diagnostic de neuropatie de compresie a nervului median în tunelul carpian, adică sindromul de tunel carpian, pare simplu de pus. Dar în practica noastră clinică constatăm că această identificare a bolii nu este chiar așa de facilă. Mărturie ne stau pacienții care apelează târziu la tratament de specialitate, cel mai frecvent din cauza suspiciunii false de reumatism. Pacienții care depășesc stadiul mediu de afectare suferă dureri cumplite la nivelul mâinilor și ajung la noi doar când durerile devin insuportabile, Calitatea vieții este serios afectată, pacienții ajungând să scape lucrurile din mâna în timpul activității de rutină.

Din experiența noastră putem afirma că un diagnostic corect, fără eroare, se poate pune în echipă de către:

  • un chirurg specializat pe mână și un
  • specialist neurolog cu experiență în electrofiziologie.

În final se coroboreaza rezultatele examinării clinice cu cele paraclinice și se stabilește un diagnostic.

Examinarea paraclinică obligatorie se bazează pe studii electrofiziologice – EMG – electromiografie – VCN – viteză de conducere nervoasă se efectuează având ca scop:

  • certitudinea diagnosticului,
  • stabilirea gradului de afectare a nervului median/ stadializare și
  • evaluarea prognosticului.

Electromiografia (EMG) oferă date complexe despre gradul de afectare al nervului median, măsurând amplitudinea, latența și viteza de conducere nervoasa (VCN). Studiile de conducere nervoasă pot preciza pe langa diagnostic și afectarea calitativă a nervului median în tunelul carpian.

Cine opereaza tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este o boală a mâinii, astfel că intră în competența unui doctor care este specializat și se ocupă de chirurgia mâinii. Chirurgia mâinii este o supraspecializare chirurgicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul chirurgical sau nechirurgical al unor afecțiuni de la nivelul mâinii și al membrului superior.

Mulți își pun întrebarea cine operează tunel carpian în România? Sindromul de tunel carpian poate fi tratat de către medici specialiști în Chirurgie Plastică sau în Ortopedie.

ATENȚIE însă! Orice pacient își dorește cel mai bun chirurg de mână. Dar nu orice chirurg plastician sau ortoped are experiență în chirurgia mâinii. Abilitățile de chirurg de mână se obțin doar în urma pregătirilor speciale în acest domeniu, atât prin efectuarea unor stagii practice îndelungate, în centre supra specializate, cât și prin participarea la cursuri și congrese naționale și internaționale. La toate astea trebuie cântărită și experiența chirurgului căruia dorești să te adresezi.

Interviu cu un pacient

Un pacient cu un sindrom de tunel carpian bilateral sever ne povestește experiența lui de la apariția bolii până la tratarea ei.

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Echipa clinicii Bestetic