• Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
    Boala cel mai des confundată cu un reumatism
  • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
    Boala în care durerea și amorțelile de mână te trezesc din somn
  • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
    Boala care debutează cu furnicături și amorțeli în primele patru degete
Amprentă Amprentă

Cum stim daca trebuie operat un STC

  • de Gyebnar Vladislav /

Cand trebuie tratat sau operat un sindrom de tunel carpian si cand nu ?

În discuțiile cu pacienții am constatat că mulți își pun întrebarea dacă un Sindrom de tunel carpian trebuie neapărat operat sau se poate trata cu medicamente sau alte tratamente alternative.

Recent o discuție cu o pacientă m-a determinat să scriu acest articol. Pacienta mi-a pus două întrebări:

  1. Cum știm dacă trebuie tratat prin operație sau prin tratament medicamentos un sindrom de tunel carpian?
  2. Dacă consider oportună intervenția chirurgicală în forma ușoară a sindromului de tunel carpian?

Principiul analizei serioase înainte de a recomanda / efectua un act medical

Este un principiu pe care îl recomand și care este un deziderat important în clinica noastră. Se mai numește și principiul croitorului: Un croitor bun măsoară de cinci ori și taie o singură dată.

În consecință înainte de a trece la recomandări recomand analiza cazului și efectuarea tuturor testelor sau a investigațiilor necesare pentru a ne convinge că avem deaface cu un sindrom de tunel carpian.

Regula nr. 1 - tratament doar dupa diagnostic

Pacienții care apelează la serviciile clinicii noastre urmează etapele de mai jos:

  1. programare,
  2. consultație,
  3. investigații,
  4. tratament.

Consultația și investigațiile fundamentează diagnosticul final și elimină alte posibile cauze și boli care dau simptome asemănătoare. Poți citi aici un articol dedicat despre cum se pune un diagnostic corect în sindrom de tunel carpian .

Cum stabilim necesitatea interventiei de decompresie a tunelului carpian ?

Operația pentru decompresia tunelului carpian este un act medical traumatic, chiar dacă este minim invazivă. Totuși, atunci când boala a intrat într-un trend progresiv și ireversibil, se pune în balanță riscul și beneficiul unei intervenții chirurgicale. Poți citi aici un articol dedicat despre ce este, de ce se face și cum trebuie făcută o operație sindrom de tunel carpian

Calitatea vieții este întotdeauna mai importantă decât o mică leziune chirurgicală care se vindecă și se recuperează repede.

In Video de mai jos poti vedea de ce este necesara decompresia tunelului carpian si ce se intampla dupa aceasta decompresie:

Trendul progregresiv al unui sindrom de tunel carpian și leziunile ireversibile iminente care afectează nervul median sunt determinante asupra indicației de operație. Acest status se poate identifica clinic de un specialist în bolile mâinii și se măsoară cu ajutorul unor investigații. Vezi mai jos ce investigații sunt elocvente pentru sindromul de tunel carpian și stabilirea necesității operației la Sindromul de tunel carpian.

Pacientii care apeleaza la serviciile clinicii noastre urmeaza etapele de mai jos:

Gravitatea și consecința suferinței unui nerv median se poate cuantifica măsurând parametri de funcție care ne arată cât de sever este afectat nervul. Cea mai recomandată și utilă este Electromiografia – EMG.

EMG-ul include studii electrofiziologice de conducere nervoasă și măsoară următorii parametri de funcție la nervul median:

  • Amplitudinea impulsului nervos = ne arată cât de puternic / intens este curentul/ impulsul prin nerv,
  • Latența impulsului = ne arată dacă există o întârziere de transmitere a curentului în nerv și cât de frânat este impulsul și
  • Viteza de conducere nervoasă (VCN) = cât de repede se mișcă impulsul nervos.

O electromiografie are avantajul de a putea compara măsurătorile în evoluție, astfel se poate evalua foarte clar agravarea și progresia bolii în sindromul de tunel carpian. Condiția este ca măsurătorile să fie făcută cu același aparat și același neurolog cu experiență în electrofiziologie.

Ecografia arată starea sau forma anatomică / deformarea nervului și poate evidenția unele modificări structurale în tunel (cauze ale compresiunii). Tot prin ecografie se pot identifica variații de diametru ale nervului median în tunelul carpian. Astfel că în cazuri medii și severe se poate decela deformarea nervului în formă de clepsidră.

Indicatia pentru operatie in sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian are un tratament bine standardizat iar un specialist în chirurgia mainii cunoaște și poate aplica un tratament adecvat stadiului bolii:

  • incipient,
  • mediu,
  • sever și
  • ultra-sever.

Când se constată un sindrom de tunel carpian într-un stadiu de început, în curs de instalare, la care leziunea de nerv median este încă reversibilă, se instituie un tratament medicamentos. Situația necesită o atenție deosebită deoarece sindromul de tunel carpian este o boală care odată instalată devine progresivă și ireversibilă. Astfel că sunt necesare controale periodice cu evaluări specifice descrise mai sus.

Dacă se constată progresia și boala trece de stadiu incipient , avem un semnal de atenție! În acest stadiu trebuie să ținem sub observație strictă boala.

Odată ce a fost atins un stadiu mediu în care manifestarea simptomelor a devenit deranjantă, este indicată decompresia chirurgicală. Acest stadiu este ușor de identificat pe Electromiografie EMG.

Analiza și coroborarea informațiilor din datele clinice și cele paraclinice trebuie să fie făcute de un specialist cu experiență în bolile mâinii. Vezi aici un articol despre specialisti in bolile mainii.

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Echipa Bestetic

Nu uita! Diagnosticul corect și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT!
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic. Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Testimoniale

Stelian Mihalcea

Stelian Mihalcea

Anul trecut am fost diagnosticat cu sindrom de Tunel Carpian la ambele mîini Am încercat să caut prin preajmă un doctor ptr o astfel de operație , eu fiind din Focșani- Vrancea. Am intrat pe internet am căutat ceea ce mă interesa.. și pagina s- a deschis la Bestetic … Am sunat …m – am citește mai mult

Amprentă Amprentă
Forum

Test Sindromul de tunel carpian

Accesează testul Vitta Clinic pentru a-ți verifica suspiciunea de Sindrom de tunel carpian.

Dureri de mâini pe timpul nopții

Ne trezim uneori din somn cu dureri de mâini pe timpul nopții, acestea fiind uneori asociate și cu amorței sau furnicături. În cazul acesta este normal să ne întrebăm ce poate genera aceste simptome. Există diverse afecțiuni care pot cauza o durere de mână, una dintre cele mai frecvente fiind Sindromul de tunel carpian (STC).  citește mai mult

Sindromul de tunel carpian fără tratament adecvat

Fără tratament sau cu un tratament neadecvat, Sindromul de tunel carpian duce la degradarea nervului median. Un sindrom de tunel carpian netratat afectează progresiv nervul, iar simptomele se intensifică odată cu trecerea timpului. Tratamentul potrivit depinde de stadiul în care se află afecțiunea atunci când este descoperită. Acest articol de specialitate abordează atât modul în citește mai mult

De ce scap lucruri din mână

Dacă te-ai întrebat vreodată “de ce scap lucruri din mână”, află că de vină ar putea să fie o neuropatie de compresie a nervului median, adică un sindrom de tunel carpian. Multe afecțiuni pot cauza slăbiciune musculară și scăparea lucrurilor din mână, însă una dintre cele mai frecvente boli ale mâinii care generează astfel de citește mai mult

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian poate fi utilă pentru diagnosticare, însă are anumite limite. Ne ajută să observăm anumite anomalii sau leziuni ale nervilor, însă acuratețea rezultatelor depinde foarte mult de tehnologia folosită și de medicul care interpretează aceste rezultate. Ecografia este complementară și se poate realiza, în anumite cazuri, pe lângă electromiografie, care citește mai mult

Ne poți găsi și pe