De ce dor si amortesc mainile noaptea

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul tunelului carpian este o afecțiune în care nervul median este comprimat în tunelul carpian. Inițial, simptomele resimțite de pacient pot fi furnicături și amorțeli intermitente în primele patru degete. Uneori pacientul are senzația de înțepături de ace în degete. În timp, furnicăturile și amorțeala devin constante și se poate supra adăuga și durerea de mână.

Cel mai adesea, pacienții resimt o intensificare a simptomelor pe timpul nopții. Vezi mai jos de ce!

Nervul median este unul dintre nervii principali ai mâinii, care traversează încheietura prin tunelul carpian.

Cum isi simt pacientii cu sindrom de tunel carpian mainile noaptea?

Persoanele cu sindrom de tunel carpian acuză adesea că atunci când se trezesc, degetele sunt mai amorțite decât de obicei. Dacă boala este mai avansată, simptomele vor provoca trezirea din somn.

Simptomul cel mai incriminat în trezirea pacientului din somn este durerea, care poate să cuprindă mâna, dar poate să iradieze până în braț sau chiar și până la umăr. Senzația de degete umflate și rigide însoțește frecvent celelalte simptome descrise mai sus.

De ce se simt simptomele bolii STC mai intens noaptea?

Noaptea, din cauza poziției culcat, se realizează o redistribuire a lichidelor în corp. Astfel că, lichidele acumulate pe timp de zi în membrele inferioare, migrează spre partea superioară a corpului, respectiv și în mâini.

Aceste migrări ale lichidelor sunt relativ ușor de sesizat în viața de zi cu zi. Probabil toată lumea a sesizat că seara când ne culcăm, de obicei avem picioarele mai umflate decât dimineața. Acele lichide acumulate în membrele inferioare/ picioare nu dispar peste noapte, ci migrează spre superior. Peste zi, din cauza gravitației, lichidele se reîntorc spre inferior/ picioare.

Ca și rezultat, crește cantitatea de lichid în interiorul tunelului carpian, iar presiunea pe nervul median crește. Poziția îndoită a mâinilor/ a încheieturilor mâinii, pe timp de noapte, favorizează și mai mult creșterea presiunii în tunelul carpian.

Accesează testul Dr. Gyebnar pentru Sindromul de Tunel Carpian

Ce este de facut daca am simptomele de mai sus?

Un sindrom de tunel carpian necesită un tratament eficient și adecvat stadiului de afectare a bolii.

Pentru a afla cum se pune diagnosticul de sindrom de tunel carpian și cum se determină stadiul de severitate poți citi aici un articol dedicat despre diagnostic în STC.

Vezi mai jos un video despre cel mai bun tratament în sindromul de tunel carpian.

Sindrom de tunel carpian operatie

Dacă în urma investigațiilor se constată că stadiul bolii este deja mediu sau sever, este necesară decompresia nervului median. Asta înseamnă o intervenție chirurgicală/operație care se poate face minim invaziv.

Un video despre tot ce trebuie să știi despre operație în cazul unui sindrom de tunel carpian poți vedea mai jos:

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Vladislav GYEBNAR