Boala cel mai des asociata cu un Sindrom de tunel carpian, care se manifesta ca un deget blocat

Ce este un deget blocat sau Trigger finger ?

Degetul blocat numit și deget în resort sau trigger finger, este o boală a tendonului întâlnită destul de des la mână. Alături de sindromul De Quervain , face parte dintre cele mai frecvente tendinopatii ale mâinii și antebrațului.

Degetul blocat îl recunoaștem ușor, deoarece la apariția bolii, are o manifestare de mișcare sacadată a degetului. Pacienții descriu senzația de agățare a degetului. În timp, senzația de agățare se transformă în blocaj intermitent, iar prin agravare, fără tratament, blocajul poate deveni complet.

De ce se asociaza Sindromul de tunel carpian cu un deget blocat ?

Sindromul de tunel carpian se poate asocia cu un deget blocat atunci când există o cauză declanșatoare comună. Această asociere este întâlnită mai des la femei.

Sindromul de tunel carpian, este o afecțiune cauzată de compresia nervului median la încheietura mâinii, în tunelul carpian. Nervul median traversează tunelul carpian alături de nouă tendoane.

Blocajul degetului la Trigger finger este o afecțiune cauzată de blocajul tendonului degetului respectiv, într-un mic tunel denumit scripetele A1.

Constatăm că în ambele boli avem implicate tendoane. Tendoane care printr-o ușoară creștere în diametru devin neîncăpătoare și provoacă blocaje.

Accesează testul Dr. Gyebnar pentru Sindromul de Tunel Carpian

Care este cauza cresterii in volum sau diametru a unui tendon?

Ca și cauze incriminate, trebuie menționate:

  • un traumatism la mână,
  • folosirea intensă a mâinii cu sau fără mișcări repetitive,
  • inflamația de diverse cauze,
  • vârsta,
  • sarcina.

Modificările în echilibrul fluidelor/lichidelor organismului survenite în timpul sarcinii datorită hormonilor placentari, pot îngroșa tendoanele. Astfel, predispun femeile în timpul sarcinii sau după, la dezvoltarea unui Sindrom de tunel carpian sau Deget blocat / Trigger finger.

La femeile însărcinate simptomele sunt de obicei bilaterale și își fac apariția în timpul celui de-al doilea, respectiv al treilea trimestru de sarcină.

Stadiile de blocaj ale unui deget în resort

Așa cum am menționat și mai sus, boala își face apariția cu o senzație de jenă la baza degetului – vezi poza 1 – care se asociază cu senzația de agățare în timpul mișcării degetului.
Mai ușor de recunoscut este un deget blocat în stadii mai avansate, când degetul blocat se îndreaptă prin forțare cu o pocnitură sau plesnitură. Acest click sau pocnitură este nedureroasă doar la începutul bolii. În timp se instalează durerea care se intensifică la fiecare mișcare de flexie – extensie a degetului.

Blocajul degetului se împarte în patru stadii (după Quinnell):

  • Stadiul 1 – pacientul acuză durere și descrie blocaje extrem de rar,
  • Stadiul 2 – apare blocajul și se manifestă ca o extensie sacadată a degetului (pacientul poate întinde activ degetul, adică fără ajutor),
  • Stadiul 3 – blocajul progresează, iar pacientul poate întinde degetul doar cu ajutor și prin forțare (extensie pasivă, de obicei ajutată de mana sănătoasă),
  • Stadiul 4 – blocaj complet.

Un video cu imagini în dinamică în care se pot recunoaște ușor stadiile de blocaj poți vedea mai jos:

Ce se intampla daca nu tratam blocajul?

Un deget în resort care se blochează regulat, dacă nu este tratat, duce rapid la amplificarea inflamației în zona scripetelui A1. Inflamația provoacă îngroșarea tendonului, amplificarea durerii, iar în final blocajul complet al degetului afectat.

Atenție! Degetul în resort, nu doare în stadii foarte incipiente.

Treptat se poate uza și se distruge epitenonul, adică membrana care învelește tendonul, iar amânarea eliberării conflictului poate duce la uzura ireversibilă a tendonului.

Sugestia noastră înainte de a cere un sfat

Pentru a obține informații despre boala ta și despre tratamentul potrivit îți sugerez să te programezi la o consultație în clinica noastră, sau la o clinică cu specific similar.

Toți pacienții care apelează la serviciile clinicii noastre urmează cronologic următoarele etape:

  1. programare,
  2. consultație,
  3. investigații,
  4. tratament.

Astfel, după principiul croitorului, care măsoară de cinci ori și taie o singură dată, și noi investigăm, analizăm și doar când suntem siguri pe diagnostic, decidem și recomandăm tratamentul.

Tratamentul la pacientii care sufera de ambele boli descrise mai sus

În stadiile incipiente trebuie instituit urgent tratament, asociat cu fiziokinetoterapie dacă este necesar. Tratamentul necesar este în relație directă cu cauza declanșatoare a bolii.

Când avem stadii medii, este necesară eliberarea chirurgicală a tendonului și respectiv a nervului median. Indicația pentru decompresia chirurgicală trebuie să aibă la bază un diagnostic bine fundamentat.

Poți citi aici mai multe detalii despre ce presupune un tratament eficient sau o operație pentru deblocarea unui deget blocat

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Echipa Bestetic