• Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala cel mai des confundată cu un reumatism
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala în care durerea și amorțelile de mână te trezesc din somn
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala care debutează cu furnicături și amorțeli în primele patru degete
Amprentă Amprentă

Boala cel mai des asociata cu un Sindrom de tunel carpian, care se manifesta ca un deget blocat

 • de Gyebnar Vladislav /

Ce este un deget blocat sau Trigger finger ?

Degetul blocat numit și deget în resort sau trigger finger, este o boală a tendonului întâlnită destul de des la mână. Alături de sindromul De Quervain , face parte dintre cele mai frecvente tendinopatii ale mâinii și antebrațului.

Degetul blocat îl recunoaștem ușor, deoarece la apariția bolii, are o manifestare de mișcare sacadată a degetului. Pacienții descriu senzația de agățare a degetului. În timp, senzația de agățare se transformă în blocaj intermitent, iar prin agravare, fără tratament, blocajul poate deveni complet.

De ce se asociaza Sindromul de tunel carpian cu un deget blocat ?

Sindromul de tunel carpian se poate asocia cu un deget blocat atunci când există o cauză declanșatoare comună. Această asociere este întâlnită mai des la femei.

Sindromul de tunel carpian, este o afecțiune cauzată de compresia nervului median la încheietura mâinii, în tunelul carpian. Nervul median traversează tunelul carpian alături de nouă tendoane.

Blocajul degetului la Trigger finger este o afecțiune cauzată de blocajul tendonului degetului respectiv, într-un mic tunel denumit scripetele A1.

Constatăm că în ambele boli avem implicate tendoane. Tendoane care printr-o ușoară creștere în diametru devin neîncăpătoare și provoacă blocaje.

Accesează testul Dr. Gyebnar pentru Sindromul de Tunel Carpian

Care este cauza cresterii in volum sau diametru a unui tendon?

Ca și cauze incriminate, trebuie menționate:

 • un traumatism la mână,
 • folosirea intensă a mâinii cu sau fără mișcări repetitive,
 • inflamația de diverse cauze,
 • vârsta,
 • sarcina.

Modificările în echilibrul fluidelor/lichidelor organismului survenite în timpul sarcinii datorită hormonilor placentari, pot îngroșa tendoanele. Astfel, predispun femeile în timpul sarcinii sau după, la dezvoltarea unui Sindrom de tunel carpian sau Deget blocat / Trigger finger.

La femeile însărcinate simptomele sunt de obicei bilaterale și își fac apariția în timpul celui de-al doilea, respectiv al treilea trimestru de sarcină.

Stadiile de blocaj ale unui deget în resort

Așa cum am menționat și mai sus, boala își face apariția cu o senzație de jenă la baza degetului – vezi poza 1 – care se asociază cu senzația de agățare în timpul mișcării degetului.
Mai ușor de recunoscut este un deget blocat în stadii mai avansate, când degetul blocat se îndreaptă prin forțare cu o pocnitură sau plesnitură. Acest click sau pocnitură este nedureroasă doar la începutul bolii. În timp se instalează durerea care se intensifică la fiecare mișcare de flexie – extensie a degetului.

Blocajul degetului se împarte în patru stadii (după Quinnell):

 • Stadiul 1 – pacientul acuză durere și descrie blocaje extrem de rar,
 • Stadiul 2 – apare blocajul și se manifestă ca o extensie sacadată a degetului (pacientul poate întinde activ degetul, adică fără ajutor),
 • Stadiul 3 – blocajul progresează, iar pacientul poate întinde degetul doar cu ajutor și prin forțare (extensie pasivă, de obicei ajutată de mana sănătoasă),
 • Stadiul 4 – blocaj complet.

Un video cu imagini în dinamică în care se pot recunoaște ușor stadiile de blocaj poți vedea mai jos:

Ce se intampla daca nu tratam blocajul?

Un deget în resort care se blochează regulat, dacă nu este tratat, duce rapid la amplificarea inflamației în zona scripetelui A1. Inflamația provoacă îngroșarea tendonului, amplificarea durerii, iar în final blocajul complet al degetului afectat.

Atenție! Degetul în resort, nu doare în stadii foarte incipiente.

Treptat se poate uza și se distruge epitenonul, adică membrana care învelește tendonul, iar amânarea eliberării conflictului poate duce la uzura ireversibilă a tendonului.

Sugestia noastră înainte de a cere un sfat

Pentru a obține informații despre boala ta și despre tratamentul potrivit îți sugerez să te programezi la o consultație în clinica noastră, sau la o clinică cu specific similar.

Toți pacienții care apelează la serviciile clinicii noastre urmează cronologic următoarele etape:

 1. programare,
 2. consultație,
 3. investigații,
 4. tratament.

Astfel, după principiul croitorului, care măsoară de cinci ori și taie o singură dată, și noi investigăm, analizăm și doar când suntem siguri pe diagnostic, decidem și recomandăm tratamentul.

Tratamentul la pacientii care sufera de ambele boli descrise mai sus

În stadiile incipiente trebuie instituit urgent tratament, asociat cu fiziokinetoterapie dacă este necesar. Tratamentul necesar este în relație directă cu cauza declanșatoare a bolii.

Când avem stadii medii, este necesară eliberarea chirurgicală a tendonului și respectiv a nervului median. Indicația pentru decompresia chirurgicală trebuie să aibă la bază un diagnostic bine fundamentat.

Poți citi aici mai multe detalii despre ce presupune un tratament eficient sau o operație pentru deblocarea unui deget blocat

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Echipa Bestetic

Nu uita! Diagnosticul corect și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT!
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic. Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Testimoniale

Adriana Bucur

Adriana Bucur

Buna, sunt din Piatra Neamt si am 31 ani, sufar de sindrom de tunel carpian la ambele maini, cam de 7 ani…am mers pe data de 23.02.2021 la Timisoara la domnul doctor Vladislav Gyebnar pt operatie la mana dreapta si sincer nu puteam face o alegere mai buna, domnul doctor si intreaga echipă sunt minunati, citește mai mult

Amprentă Amprentă
Forum

Test Sindromul de tunel carpian

Accesează testul Vitta Clinic pentru a-ți verifica suspiciunea de Sindrom de tunel carpian.

De ce scap lucruri din mână

Dacă te-ai întrebat vreodată “de ce scap lucruri din mână”, află că de vină ar putea să fie o neuropatie de compresie a nervului median, adică un sindrom de tunel carpian. Multe afecțiuni pot cauza slăbiciune musculară și scăparea lucrurilor din mână, însă una dintre cele mai frecvente boli ale mâinii care generează astfel de citește mai mult

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian poate fi utilă pentru diagnosticare, însă are anumite limite. Ne ajută să observăm anumite anomalii sau leziuni ale nervilor, însă acuratețea rezultatelor depinde foarte mult de tehnologia folosită și de medicul care interpretează aceste rezultate. Ecografia este complementară și se poate realiza, în anumite cazuri, pe lângă electromiografie, care citește mai mult

EMG – Studiile de conducere nervoasa sau electromiografia în Sindromul de tunel carpian

Electromiografia – EMG alături de examenul clinic, este principalul element care trebuie bifat în identificarea unui diagnostic de Sindrom de tunel carpian. Sindromul de tunel carpian este o neuropatie de compresie a nervului median la nivelul mâinii. La membrul superior există 3 nervi importanți: nervul median, nervul ulnar, și nervul radial. Fiecare dintre acești nervi citește mai mult

Stadiul de severitate la un Sindrom de tunel carpian – Cât de sever poate fi?

Care sunt stadiile de agravare ale Sindromului de Tunel Carpian? În evoluție, simptomele unui STC se instalează treptat și devin din ce în ce mai supărătoare: Stadiul 1 – furnicături și amorțeli tranzitorii în primele 4 degete de la mână care, apar și dispar spontan. Este un stadiu relativ dificil de recunoscut deoarece simptomele apar citește mai mult

Ne poți găsi și pe