Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian poate fi utilă pentru diagnosticare, însă are anumite limite. Ne ajută să observăm anumite anomalii sau leziuni ale nervilor, însă acuratețea rezultatelor depinde foarte mult de tehnologia folosită și de medicul care interpretează aceste rezultate. Ecografia este complementară și se poate realiza, în anumite cazuri, pe lângă electromiografie, care este obligatorie în diagnosticarea unui Sindrom de Tunel Carpian.

Ce este Sindromul de Tunel Carpian (STC)?

STC-ul este o afecțiune a mâinii. Aceasta rezultă din strivirea/comprimarea nervului numit median, poziționat în zona încheieturii mâinii, în tunelul carpian. Sindromul de Tunel Carpian se manifestă cu dureri de mână pe timpul nopții, dar și pe timpul zilei, furnicături și amorțeli ale mâinii și degetelor, sensibilitate și incapacitate de a desfășura treburile zilnice. Află mai multe despre cum se manifestă această afecțiune dând click pe Sindromul de Tunel Carpian.

Ce este ecografia? Ce vede ecografia în Sindromul de Tunel Carpian?

Ecografia este o metodă modernă de diagnosticare și nu numai, care funcționează prin intermediul ultrasunetelor. Ultrasunetele emise în corp reflectă o imagine în timp real a ceea ce se află în interiorul organismului. Aceste vibrații, numite ultrasunete, au o frecvență aproximativă de 20.000 Hz, fiind imposibil de perceput de către auzul uman. Ecografia în sindromul de tunel carpian vede canalul carpian, nervul median și tendoanele din canal, ca apoi, structura și posibilele anomalii fiind prezente pe rezultatele ecografice.

Cât de utila este ecografia în Sindromul de Tunel Carpian?

Avantajele ecografiei în Sindromul de Tunel carpian

Ecografia poate percepe structura anatomică a mâinii, respectiv a ceea ce se află în interiorul mâinii. În cazul STC, ceea ce ne interesează este canalul carpian, tendoanele, și nervul care îl traversează – nervul median. Dar pentru a putea evalua toate aceste structuri este necesară o ecografie musculoscheletală.

Ce este ecografia musculoscheletală?

Este un tip de ecografie, investigație imagistică care folosește ultrasunete, dedicată examinării și evaluării structurilor implicate în funcționarea aparatului locomotor. Principalele structuri care le poate evalua o ecografie musculoscheletală sunt: mușchi, tendoane, ligamente, nervi, articulații, etc.

Ecografia musculoscheletală ne ajută să vedem:

  • Structura anatomică și forma anatomică a nervului
  • Diametrul nervului / variațiile de diametru și variantele anatomice ale nervului median
  • Posibile leziuni la nivelul nervului median
  • Modificări structurale în interiorul tunelului carpian
  • Prezența unor formațiuni “ocupatoare de spațiu” (ex: chisturi sinoviale)

Limite - Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian

Ecografia este una din cele mai bune investigații pentru descoperirea anomaliilor în structurile anatomice de la nivelul mâinii, dar nu este lipsită de limite. Rezultatul ecografiei este condiționat de către experiența medicului care desfășoară investigația și de tehnologia folosită pentru investigație.

Poate cea mai importantă limită, în cazul unui STC, constă în faptul că ecografia nu oferă informații referitoare la funcția/disfuncția nervului, spre deosebire de electromiografie.

Rezultatul unei ecografii poate să fie non-concluziv și să nu ne ajute în procesul de diagnosticare, în cazul în care ecografia este singura investigație realizată. În schimb, dacă ecografia completează electromiografia, avem o imagine completă asupra diagnosticului de Sindrom de Tunel Carpian.

Astfel, în cazul unui Sindrom de Tunel Carpian, prima alegere ca investigație rămâne electromiografia. Citește mai multe despre acest tip de investigație dând click pe Electromiografie.

Electromiografie (EMG) vs. Ecografie (ECO) în Sindromul de Tunel Carpian

Am stabilit deja ce poate vedea ecografia, haide să discutăm pe scurt și despre electromiografie.

Ambele reprezintă tipuri de examinări paraclinice. Acestea ne pot ajuta în diagnosticarea corectă și sigură a unui STC, dar să vedem în ce măsură.

Ecografia este o investigație imagistică și oferă informații despre structura anatomică.
Electromiografia este o investigație electrofiziologică și oferă informații despre funcția nervului.

Dacă ecografia este utilă în evaluarea aspectului canalului și nervului, electromiografia oferă date complexe despre funcțiile acestuia. Această investigație (EMG) măsoară atât amplitudinea și latența impulsului nervos, cât și viteza de conducere nervoasă.

De asemenea, EMG-ul ne poate ajuta să stabilim care este gradul de severitate al unei leziuni de nerv, cât și să diferențiem între mai multe posibile diagnostice.

Care investigatie este mai potrivita în cazul unui STC?

Electromiografia este standardul de aur al investigațiilor în cazul unui Sindrom de Tunel Carpian. Ecografia poate fi utilă, însă spre deosebire de EMG, nu este strict necesară pentru diagnosticare. În general, ecografia se realizează doar în anumite situații, la cererea medicului specialist.

Astfel, sperăm că am clarificat atât importanța electromiografiei în diagnosticarea unui STC, cât și rolul unei ecografii. Efectuarea ecografiei este recomandată în perioada preoperatorie, la cererea medicului, ca instrument de livrare a unor informații, sau în perioada postoperatorie, în cazul în care simptomele încă persistă.

De asemenea, dacă prezinți simptomele STC descrise mai sus, îți recomand să te programezi la o consultație. Orice boală se tratează mai ușor dacă este descoperită la timp.

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT!
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Echipa Vitta Clinic by BESTETIC