Conținutul articolului
ToggleEpidemiologia sindromului de tunel carpian subtitlu
Sindromul de tunel carpian (STC) este o neuropatie compresivă de nerv median, care ocupă locul unu ca incidență, dintre toate neuropatiile de compresie care pot să apară în corpul uman. Inițial s-a crezut că apare doar la cei care practică activități manuale repetitive și traumatice. Ulterior s-a constatat că apariția sindromului de tunel carpian nu are nici o legătură cu profesia și poate să afecteze indivizi din orice domeniu profesional.
Prevalenta STC in populatie
O sinteză a ultimelor studii clinice asupra Sindromului de tunel carpian, poate concluziona o incidență de afectare pâna la 4 – 5 % din populație. Diferența de procente dintre diverse studii clinice este dată de acuratețea diagnosticării acestui sindrom. Chiar dacă uneori pare ușor de identificat acest sindrom, există situații când se confundă cu alte patologii cu simptome similare.
Incidenta STC pe sexe
Sindromul de tunel carpian afectează ambele sexe, dar este semnificativ mai frecvent la femei. După cele mai recente studii clinice, boala apare într-un procent de 69% la femei și de 31% la bărbați.
Incidenta STC pe varsta
STC poate să apară la toate vârstele, dar cu cea mai frecventă prevalență între 40 și 60 ani.
Foarte rar poate să apară și la copii.
Incidenta la pacienti cu alte boli
Pacienții cu diabet zaharat au o tendință mai mare de a dezvolta STC. La pacienții diabetici, gradul de incidență se ridică la 14% iar la cei cu neuropatie diabetică la 30%. Rata de prevalență la femei în timpul sarcinii se estimează la 2%.
Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.