Din practica noastră clinică putem spune că un sindrom de tunel carpian poate să apară concomitent și cu alte neuropatii de compresie, având diferite puncte de compresie pe alți nervi periferici.
Ce este o neuropatie de compresiune?
Neuropatia de compresie este o afecțiune a unui nerv periferic, provocată de o presiune asupra nervului. Prin apăsare constantă, această presiune duce progresiv la alterarea funcției nervului respectiv. Aceste compresiuni pe nerv apar cu predilecție în zonele în care nervul trece pe sub anumite ligamente – vezi detalii mai jos. Compresiuni de nervi periferici mai pot să apară și postraumatic, atunci când se formează fibroze sechelare.
Dacă presiunea pe nerv persistă timp îndelungat, se produce o agravare și în consecință, apare și durerea.
De ce se întâmplă asta?
Pentru că un nerv sub presiune intră în ischemie, adică nu mai ajunge sânge în el pentru a-l ține viabil. În prima etapă consecințele ischemiei sunt percepute de pacient inițial ca o senzație de furnicături, sau amorțire a zonei deservite de nervul respectiv. În timp, fără tratament, presiunea pe nerv poate să crească și mai mult, și implicit boala se poate agrava.
Cea mai gravă complicație a unui nerv sub presiune/strivit este axonopatia. Aceasta reprezintă distrugerea/necroza izolată a axonilor nervului. Axon = elementul structural de bază al nervului.
Nervii membrului superior
Mâna este inervată și coordonată de trei nervi importanți:
- nervul median,
- nervul ulnar și
- nervul radial.
Fiecare dintre acești nervi, are un rol atât senzitiv cât și motor. Senzitiv înseamnă că nervul este responsabil cu ceea ce simțim cu ajutorul pielii: senzație de rece – cald, presiune, durere, etc. Adică nervul senzitiv conduce informația de la nivelul pielii la creier. Motor înseamnă că prin nerv ajunge comanda de la creier la mușchii mâinii cu ajutorul cărora ne coordonăm mișcările și ne realizăm diverse activități.
Atenție! Oricare dintre nervii enumerați mai sus, poate suferi o compresiune care să-i altereze funcția.
Frecvent se pot întâlni și combinații de compresiuni la diferiți nervi.
Zonele predilecte pentru compresiuni la membrul superior
Există trei puncte predilecte în care pot să apară neuropatii de compresie la membrul superior.
- Tunelul carpian – un spațiu închis situat la încheietura mâinii care este traversat de nervul median. Aici nervul median trece pe sub ligamentul transvers care îl poate presa.
- Tunelul cubital – un canal îngust la nivelul cotului este traversat de nervul ulnar. Aici nervul ulnar poate fi presat în trei sub-puncte distincte:
- fascia muschiului flexor ulnar al carpului,
- fascia lui Osborne și
- ligamentul sau arcada lui Struthers.
- Canalul Guyon – este situat la nivelul mâinii între două oscioare: osul pisiform și osul cu cârlig. Canalul Guyon este traversat de nervul ulnar iar ligamentul care închide canalul poate presa pe nerv.
Cea mai intalnita neuropatie de compresie a unui nerv periferic
Cea mai frecventă compresie de nerv periferic se întâlnește în canalul carpian, care este traversat de nervul median.
Compresia nervului median în tunelul carpian este însoțită de simptome specifice și nespecifice (click pe link pentru detalii).
Această compresie provoacă sindromul de tunel carpian, care este o afecțiune nervoasă, cauzată de blocarea nervului median printr-o presiune în canalul carpian.
Neuropatii de compresie asociate
Frecvența cu care diagnosticăm și tratăm în clinica noastră neuropatii asociate/coexistente nu este de neglijat. Pot coexista la același pacient mai multe zone de compresiune pe diferiți nervi, sau chiar pe același nerv.
Ca frecvență de apariție, se pot menționa următoarele neuropatii de compresie:
- Cea mai frecventă este asocierea STC cu neuropatia de nerv ulnar în canalul cubital la cot – vezi detalii mai jos.
- Mai rară este coexistența STC cu neuropatia de nerv ulnar în canalul Guyon – vezi detalii mai jos.
- Cea mai rară dar și cea mai severă, este coexistența STC cu neuropatia de nerv ulnar comprimat în ambele puncte de compresie: a) canalul cubital la cot și b) canalul Guyon. De fapt, este o triplă compresie.
Atenție ! Prezența neuropatiei de compresie în toate cele trei puncte de compresie are un efect devastator asupra funcției mâinii.
Vezi mai jos un video cu semnele compresiunii de nerv ulnar. Sunt relativ ușor de identificat și trebuie să constituie un semnal major de alarmă, și de adresare urgentă la medicul specialist în chirurgia mâinii.
Poți citi aici mai multe detalii despre Sindromul de tunel cubital la cot și de asemenea despre Sindromul de canal Guyon (click pe link).
Sugestia noastra
În concluzie, dacă ai cea mai mică suspiciune că mana ta îți creează probleme, îți sugerez să te programezi la o consultație în clinica noastră, sau la o clinică cu specific similar. O variantă accesibilă este și consultația on-line, aceasta fiind foarte facilă celor de la distanță. Vezi aici pașii care trebuie făcuți pentru programare – Consult-On-Line.
Astfel, ai șansa de a identifica la timp problema și de a evita agravarea unei boli cu efecte mai puțin dorite.
Toți pacienții care apelează la serviciile clinicii noastre urmează cronologia descrisă de mine mai sus:
- programare,
- consultație,
- investigații,
- tratament.
Astfel, conform principiului croitorului, care măsoară de cinci ori și taie o singură dată, și noi investigăm, analizăm și doar când suntem siguri pe diagnostic, decidem și recomandăm tratamentul.
Sfatul nostru ca si concluzie
În clinica noastră, la toți pacienții cu patologii combinate, recomandăm tratamentul concomitent pentru toate neuropatiile de compresie de la același membru.
Tratamentul pe etape nu este recomandabil deoarece există riscul să se rezolve doar un procent mic din deficit, pacientul să nu perceapă nici o ameliorare, dar așteptările lui să fie pentru o îmbunătățire spre 100 %.
Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.