Sindrom de tunel carpian – tratament prin operatie

Prin definiție Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva si ireversibila caracterizată prin prezența simptomelor de amorțeală și furnicătură în primele patru degete de la mână. De cele mai multe ori, tratamentul unui Sindrom de tunel carpian constă într-o mică operație de decompresie a tunelului carpian.

Ce inseamna progresiv si ireversibil?

Boală progresivă înseamnă că, fără tratament, se agravează lent dar sigur. Uneori atât de lent încât pacientul nu sesizează agravarea. Doar simte că “cu câteva luni în urmă parcă era mai bine”.
Faptul că STC este ireversibil înseamnă că de asemenea, fără tratament, nu trece de la sine.

Ce se obtine prin operatie in STC ?

Operația, respectiv decompresia tunelului carpian, elimină presiunea ne-fiziologică de pe nervul median în canalul carpian. Prin eliminarea presiunii care se exercită pe nerv se obțin următoarele efecte:

  • se stopează evoluția bolii, implicit agravarea ei. Se evită demielinizarea și instalarea axonopatiei, complicația cea mai de temut la Sindromul de tunel carpian netratat sau tratat neadecvat.
  • se creează premisele reversibilității bolii, respectiv vindecarea de sindromul de tunel carpian.

Cum are loc operatia pentru sindromul de tunel carpian ?

Prin operație de sindrom de tunel carpian se secționează ligamentul transversal al tunelului carpian iar asta presupune decompresia nervului median.

Aceasta decompresie de nerv poate însuma mai multe tipuri de manevre chirurgicale:

  • decompresia simplă care consta în secțiunea ligamentului transvers al canalului carpian – vezi detalii despre anatomia canalului carpian aici.
  • neuroliza externă sau epineurotomia, este o eliberare a axonilor din strâmtoarea învelișului extern al nervului. Se practică la cazurile severe de Sindrom de tunel carpian care prezintă axonopatie.
  • neuroliza internă – decompresie pe grupe fasciculare. Se practică în cazurile ultra severe de compresie nervoasă cu sindrom de compartiment endoneural.

Ultimele două manevre sunt adesea necesare la cazurile severe și ultra severe de compresie de nerv median cand nervul are axonopatie. Aceste manevre de neuroliză sau epineurotomie de nerv necesită experiență și îndemânare din partea chirurgului de mana.

Ce se intampla după operatie ?

După decompresia nervului median din canalul carpian, acesta intră într-o perioadă de recuperare.
Cel mai important deziderat în operația de sindrom de tunel carpian este recuperarea funcției nervului median. Un articol dedicat despre ce este un nerv, rolul lui și cum ne influențează problemele apărute prin disfunctia lui poți citi într-un articol dedicat despre nerv aici.

Recuperarea are loc în două intervale de timp diferite pentru durere și pentru simt sau sensibilitate:

  • Durerea ar trebui să dispară în primele ore dacă operația, respectiv decompresia este realizată complet.
  • Sensibilitatea în primele patru degete, respectiv în primele trei și ½ din al patrulea, își revine între două săptămâni și două luni. În cazurile severe și ultra severe sensibilitatea degetelor, respectiv simțul își revine doar parțial din cauza instalării axonopatiei.

Video explicativ despre operatie

Un video cu operația necesară, respectiv tratamentul chirurgical in Sindromul de tunel carpian poți vedea mai jos. Aici vei găsi răspunsul la următoarele întrebări:

  • Ce este sindromul de tunel carpian?
  • Ce este tunelul carpian?
  • Ce se întâmplă în sindromul de tunel carpian?
  • De ce este necesară decompresia tunelului carpian?
  • Cum se face incizia pentru decompresia tunelului carpian?
  • Cum se face operația?
  • Cum este cicatricea după operație?

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist în bolile mâinii înainte de a lua o decizie medicală.

Echipa clinicii Bestetic