• Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala cel mai des confundată cu un reumatism
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala în care durerea și amorțelile de mână te trezesc din somn
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala care debutează cu furnicături și amorțeli în primele patru degete
Amprentă Amprentă

Se poate opera un sindrom de tunel carpian în perioada sarcinii ?

 • de Gyebnar Vladislav /

De ce apare mai frecvent un Sindrom de tunel carpian in sarcina ?

Sindromul de tunel carpian, este o afecțiune cauzată de compresia nervului median la încheietura mâinii, în tunelul carpian. Nervul median traversează tunelul carpian alături de nouă tendoane.

Modificările în echilibrul fluidelor/lichidelor organismului survenite în timpul sarcinii datorită hormonilor placentari, pot îngroșa tendoanele și astfel predispun femeile însărcinate să dezvolte sindromul de tunel carpian.

Simptomele sunt de obicei bilaterale și își fac apariția în timpul celui de-al doilea, respectiv al treilea trimestru de sarcină.

Care este scopul operatiei de decompresie in Sindromul de tunel carpian?

Întotdeauna înainte de a lua o decizie medicală este obligatorie o analiză aprofundată a beneficiului versus suferință.

Indicația pentru decompresia chirurgicală trebuie să aibă la bază un diagnostic bine fundamentat. Vezi aici cum se pune corect un diagnostic sindrom de tunel carpian.

Operația se recomandă și în perioada sarcinii doar dacă afectează calitatea vieții, și provoacă dureri. De asemenea dacă simptomele deranjante se intensifică pe durata nopții și afectează somnul, este un motiv în plus pentru a lua în calcul o operație.

Atenție ! Simptomele odată apărute se vor agrava, pentru că prin definiție Sindromul de tunel carpian este o boală progresivă și ireversibilă:

 • Progresivă înseamnă că fără tratament se agravează lent dar sigur. Uneori atât de lent încât pacientul nu sesizează progresia. Doar sesizează că “cu cateva luni în urmă parcă era mai bine”.
 • Ireversibilă înseamnă că, de asemenea fără tratament, nu trece de la sine.

Operația, respectiv decompresia, elimină presiunea nefirească de pe nervul median în canalul carpian. Prin eliminarea presiunii care se exercită pe nerv, se obțin următoarele rezultate:

 • se stopează evoluția bolii, implicit agravarea ei, evitându-se astfel demielinizarea și instalarea axonopatiei, complicația cea mai de temut la Sindromul de tunel carpian netratat sau tratat neadecvat.
 • se creează premisele reversibilității bolii, respectiv vindecarea de sindromul de tunel carpian.

Mai jos poți vedea un clip despre ce presupune o operație sindrom de tunel carpian și de ce este necesară:

Cat de sigura este operatia de Sindrom de tunel carpian in sarcina ?

Operația de decompresie a tunelului carpian în perioada sarcinii necesită o atenție sporită. Intervenția chirurgicală se poate efectua în condiții de maximă siguranță dacă se îndeplinesc câteva condiții:

 • Operația să fie efectuată în anestezie locală. Se evită pe cât posibil anestezia generală sau sedarea.
 • Se recomandă ca intervenția să fie minim invazivă. Beneficiul acestui tip de abord este atât în durata de recuperare cât și în estetica cicatricii postoperatorii.
 • Acordul medicului obstetrician. Este recomandată o vizită în prealabil la medicul obstetrician care urmărește sarcina, pentru a afla statusul evolutiv al sarcinii.

Experienta clinicii noastre in astfel de cazuri

În clinica noastră am tratat cu succes multe cazuri ale pacientelor gravide, respectând regulile de mai sus.

După evaluarea preoperatorie a cazului și implicit a investigațiilor, se stabilește oportunitatea operației. Pentru efectuarea intervenției pacienta petrece în clinica doar o oră, timp în care se fac toate demersurile în vederea unei operații reușite.

Sfatul nostru:
Durerea, disconfortul și insomniile
provocate de simptomele unui sindrom de tunel carpian în sarcină, provoacă mult mai mult rău mămicii comparativ cu o intervenție chirurgicală minim invazivă, efectuată cu responsabilitate.

Poți citi aici mai multe detalii despre ce presupune o operație sindrom de tunel carpian.

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Echipa Bestetic

Nu uita! Diagnosticul corect și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT!
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic. Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Testimoniale

K. Ana

K. Ana

Bună ziua oameni dragi ! Sa nu va ginditi la pret ca este mare , la citi medici am fost si cite tratamente dureroase am suportat pina si înțepături cu ozon dureroase rau si scumpe rau si alte proceduri fel si fel care le-am facut ani de zile oare citi bani am risipit ? Asa citește mai mult

Amprentă Amprentă
Forum

Test Sindromul de tunel carpian

Accesează testul Vitta Clinic pentru a-ți verifica suspiciunea de Sindrom de tunel carpian.

De ce scap lucruri din mână

Dacă te-ai întrebat vreodată “de ce scap lucruri din mână”, află că de vină ar putea să fie o neuropatie de compresie a nervului median, adică un sindrom de tunel carpian. Multe afecțiuni pot cauza slăbiciune musculară și scăparea lucrurilor din mână, însă una dintre cele mai frecvente boli ale mâinii care generează astfel de citește mai mult

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian poate fi utilă pentru diagnosticare, însă are anumite limite. Ne ajută să observăm anumite anomalii sau leziuni ale nervilor, însă acuratețea rezultatelor depinde foarte mult de tehnologia folosită și de medicul care interpretează aceste rezultate. Ecografia este complementară și se poate realiza, în anumite cazuri, pe lângă electromiografie, care citește mai mult

EMG – Studiile de conducere nervoasa sau electromiografia în Sindromul de tunel carpian

Electromiografia – EMG alături de examenul clinic, este principalul element care trebuie bifat în identificarea unui diagnostic de Sindrom de tunel carpian. Sindromul de tunel carpian este o neuropatie de compresie a nervului median la nivelul mâinii. La membrul superior există 3 nervi importanți: nervul median, nervul ulnar, și nervul radial. Fiecare dintre acești nervi citește mai mult

Stadiul de severitate la un Sindrom de tunel carpian – Cât de sever poate fi?

Care sunt stadiile de agravare ale Sindromului de Tunel Carpian? În evoluție, simptomele unui STC se instalează treptat și devin din ce în ce mai supărătoare: Stadiul 1 – furnicături și amorțeli tranzitorii în primele 4 degete de la mână care, apar și dispar spontan. Este un stadiu relativ dificil de recunoscut deoarece simptomele apar citește mai mult

Ne poți găsi și pe