• Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
Amprentă Amprentă

Se poate opera un sindrom de tunel carpian în perioada sarcinii ?

 • de Gyebnar Vladislav /

De ce apare mai frecvent un Sindrom de tunel carpian in sarcina ?

Sindromul de tunel carpian, este o afecțiune cauzată de compresia nervului median la încheietura mâinii, în tunelul carpian. Nervul median traversează tunelul carpian alături de nouă tendoane.

Modificările în echilibrul fluidelor/lichidelor organismului survenite în timpul sarcinii datorită hormonilor placentari, pot îngroșa tendoanele și astfel predispun femeile însărcinate să dezvolte sindromul de tunel carpian.

Simptomele sunt de obicei bilaterale și își fac apariția în timpul celui de-al doilea, respectiv al treilea trimestru de sarcină.

Care este scopul operatiei de decompresie in Sindromul de tunel carpian?

Întotdeauna înainte de a lua o decizie medicală este obligatorie o analiză aprofundată a beneficiului versus suferință.

Indicația pentru decompresia chirurgicală trebuie să aibă la bază un diagnostic bine fundamentat. Vezi aici cum se pune corect un diagnostic sindrom de tunel carpian.

Operația se recomandă și în perioada sarcinii doar dacă afectează calitatea vieții, și provoacă dureri. De asemenea dacă simptomele deranjante se intensifică pe durata nopții și afectează somnul, este un motiv în plus pentru a lua în calcul o operație.

Atenție ! Simptomele odată apărute se vor agrava, pentru că prin definiție Sindromul de tunel carpian este o boală progresivă și ireversibilă:

 • Progresivă înseamnă că fără tratament se agravează lent dar sigur. Uneori atât de lent încât pacientul nu sesizează progresia. Doar sesizează că “cu cateva luni în urmă parcă era mai bine”.
 • Ireversibilă înseamnă că, de asemenea fără tratament, nu trece de la sine.

Operația, respectiv decompresia, elimină presiunea nefirească de pe nervul median în canalul carpian. Prin eliminarea presiunii care se exercită pe nerv, se obțin următoarele rezultate:

 • se stopează evoluția bolii, implicit agravarea ei, evitându-se astfel demielinizarea și instalarea axonopatiei, complicația cea mai de temut la Sindromul de tunel carpian netratat sau tratat neadecvat.
 • se creează premisele reversibilității bolii, respectiv vindecarea de sindromul de tunel carpian.

Mai jos poți vedea un clip despre ce presupune o operație sindrom de tunel carpian și de ce este necesară:

Cat de sigura este operatia de Sindrom de tunel carpian in sarcina ?

Operația de decompresie a tunelului carpian în perioada sarcinii necesită o atenție sporită. Intervenția chirurgicală se poate efectua în condiții de maximă siguranță dacă se îndeplinesc câteva condiții:

 • Operația să fie efectuată în anestezie locală. Se evită pe cât posibil anestezia generală sau sedarea.
 • Se recomandă ca intervenția să fie minim invazivă. Beneficiul acestui tip de abord este atât în durata de recuperare cât și în estetica cicatricii postoperatorii.
 • Acordul medicului obstetrician. Este recomandată o vizită în prealabil la medicul obstetrician care urmărește sarcina, pentru a afla statusul evolutiv al sarcinii.

Experienta clinicii noastre in astfel de cazuri

În clinica noastră am tratat cu succes multe cazuri ale pacientelor gravide, respectând regulile de mai sus.

După evaluarea preoperatorie a cazului și implicit a investigațiilor, se stabilește oportunitatea operației. Pentru efectuarea intervenției pacienta petrece în clinica doar o oră, timp în care se fac toate demersurile în vederea unei operații reușite.

Sfatul nostru:
Durerea, disconfortul și insomniile
provocate de simptomele unui sindrom de tunel carpian în sarcină, provoacă mult mai mult rău mămicii comparativ cu o intervenție chirurgicală minim invazivă, efectuată cu responsabilitate.

Poți citi aici mai multe detalii despre ce presupune o operație sindrom de tunel carpian.

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Echipa Bestetic

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT!
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic. Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Testimoniale

A.

A.

Un medic minunat!!!! recomand

Amprentă Amprentă
Forum

Forum despre Sindromul de tunel carpian

Discuții despre Sindromul de tunel carpian. Pune o întrebare iar specialistul nostru care se ocupă de Sindromul de tunel carpian îti va răspunde.

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian poate fi utilă pentru diagnosticare, însă are anumite limite. Ne ajută să observăm anumite anomalii sau leziuni ale nervilor, însă acuratețea rezultatelor depinde foarte mult de tehnologia folosită și de medicul care interpretează aceste rezultate. Ecografia este complementară și se poate realiza, în anumite cazuri, pe lângă electromiografie, care […]

EMG – Studiile de conducere nervoasa sau electromiografia în Sindromul de tunel carpian

Electromiografia – EMG alături de examenul clinic, este principalul element care trebuie bifat în identificarea unui diagnostic de Sindrom de tunel carpian. Sindromul de tunel carpian este o neuropatie de compresie a nervului median la nivelul mâinii. La membrul superior există 3 nervi importanți: nervul median, nervul ulnar, și nervul radial. Fiecare dintre acești nervi […]

Stadiul de severitate la un Sindrom de tunel carpian – Cât de sever poate fi?

Care sunt stadiile de agravare ale Sindromului de Tunel Carpian? În evoluție, simptomele unui STC se instalează treptat și devin din ce în ce mai supărătoare: Stadiul 1 – furnicături și amorțeli tranzitorii în primele 4 degete de la mână care, apar și dispar spontan. Este un stadiu relativ dificil de recunoscut deoarece simptomele apar […]

Neuropatii de compresie care se pot asocia cu un Sindrom de tunel carpian

Din practica noastră clinică putem spune că un sindrom de tunel carpian poate să apară concomitent și cu alte neuropatii de compresie, având diferite puncte de compresie pe alți nervi periferici. Ce este o neuropatie de compresiune? Neuropatia de compresie este o afecțiune a unui nerv periferic, provocată de o presiune asupra nervului. Prin apăsare […]

Ne poți găsi și pe
Testează-te acasă pentru Sindrom de Tunel Carpian
Fă testul ACUM
Test Sindrom de Tunel Carpian
Fă testul ACUM
Test Sindromul de tunel carpian