
Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
Boala care debutează cu furnicături și amorțeli în primele patru degete
Boala care evoluază spre agravare și afectează calitatea vieții
Sindromul de tunel carpian are ca și tratament, în cele mai multe cazuri, decompresia chirurgicală prin decompresia tunelului carpian.
Orice intervenție chirurgicală, oricât de mică și de minim invazivă ar fi ea, necesită un timp variabil de recuperare.
Toți pacienții care suferă de tunel carpian într-un stadiu al cărui unic tratament este cel chirurgical își pun firesc întrebarea despre cum decurge recuperarea după intervenție. Am descris mai jos cum decurge recuperarea cu mențiunea importantă că evoluția după operație este strict dependentă de câțiva factori:
Am considerat ca important să împărțim în mai multe categorii descrierea evolutivă postoperatorie și recuperarea mâinii după decompresia nervului median în canalul carpian:
Cel mai important deziderat în operația de sindrom de tunel carpian este recuperarea nervului median. Un articol dedicat despre ce este un nerv, rolul lui și cum ne influențează prin disfuncția lui poți citi aici într-un articol dedicat despre nerv.
O recuperare completă are loc în două intervale de timp diferite pentru durere și pentru simț sau sensibilitate.
Durerea ar trebui să dispară încă din primele ore dacă operația, respectiv decompresia este realizată complet.
Sensibilitatea în primele patru degete, respectiv în primele trei și ½ din al patrulea, își revine între două săptămâni și două luni. În cazurile severe și ultra severe sensibilitatea degetelor, respectiv simțul își revine doar parțial din cauza instalarii axonopatiei
Funcția mâinii are nevoie, de cele mai multe ori, de un program de reabilitare prin fizio-kinetoterapie coordonată de un fizio-kinetoterapeut cu experiență în reabilitarea mâinii.
Pacienții își simt mâna slăbită după operație din două cauze:
Kinetoterapia în sindromul de tunel carpian are rolul de a facilita reluarea mai rapidă a activităților uzuale.
Planul de recuperare după operația de tunel carpian pe care îl agreăm noi, echipa Bestetic, îl putem împărți în două etape:
În concluzie funcția mâinii se poate recupera în medie între 3 și 4 săptămâni pentru activități uzuale și necesită un interval de aproximativ două luni pentru activități de forță, de exemplu flotări. Acest interval poate varia în funcție de mai mulți factori:
O cicatrice post-operatorie este țesutul nou format în cadrul procesului de vindecare, în cazul nostru, după operație. De obicei când vorbim de o cicatrice ne referim doar la partea vizibilă a unei cicatrici, adică ceea ce se vede la suprafață. Important de precizat este faptul că cicatricea se formează și în profunzime pe tot traiectul operator. Evoluția unei cicatrici începe imediat după intervenția chirurgicală, dar de obicei o vedem doar după încheierea primei etape de vindecare, când scăpăm de pansament. Evoluția sau maturizarea unei cicatrici continuă până la peste 18 luni, dar aspectul final al unei cicatrici după operația de Sindrom de tunel carpian începe să se reliefeze după 6 luni.
Calitatea cicatricii este întotdeauna dependentă atât de tehnica operatorie cât și de tipul de cicatrizare pe care îl dezvoltă pacientul. Echipa Bestetic a elaborat o tehnică îmbunătățită de decompresie pentru a facilita și un aspect estetic optim.
Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.