• Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala cel mai des confundată cu un reumatism
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala în care durerea și amorțelile de mână te trezesc din somn
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala care debutează cu furnicături și amorțeli în primele patru degete
Amprentă Amprentă

Recuperare in Sindromul de tunel carpian

 • de Gyebnar Vladislav /

Consideratii asupra unui Sindrom de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian are ca și tratament, în cele mai multe cazuri, decompresia chirurgicală prin decompresia tunelului carpian.
Orice intervenție chirurgicală, oricât de mică și de minim invazivă ar fi ea, necesită un timp variabil de recuperare.

Toți pacienții care suferă de tunel carpian într-un stadiu al cărui unic tratament este cel chirurgical își pun firesc întrebarea despre cum decurge recuperarea după intervenție. Am descris mai jos cum decurge recuperarea cu mențiunea importantă că evoluția după operație este strict dependentă de câțiva factori:

 • timpul de intervenție, clasică sau minim-invazivă,
 • stadiul de severitate al Sindromului de tunel carpian,
 • vârsta pacientului și de
 • medicația postoperatorie; 

Accesează testul Dr. Gyebnar pentru Sindromul de Tunel Carpian

Recuperare după operatie pentru un sindrom tunel carpian

Am considerat ca important să împărțim în mai multe categorii descrierea evolutivă postoperatorie și recuperarea mâinii după decompresia nervului median în canalul carpian:

 1. recuperarea nervului median comprimat care este în suferință,
 2. recuperarea funcției mâinii și
 3. cicatricea vizibilă post-operatorie.

1. Recuperarea nervului median dupa decompresia din canalul carpian

Cel mai important deziderat în operația de sindrom de tunel carpian este recuperarea nervului median. Un articol dedicat despre ce este un nerv, rolul lui și cum ne influențează prin disfuncția lui poți citi aici într-un articol dedicat despre nerv.

O recuperare completă are loc în două intervale de timp diferite pentru durere și pentru simț sau sensibilitate.

Durerea ar trebui să dispară încă din primele ore dacă operația, respectiv decompresia este realizată complet.

Sensibilitatea în primele patru degete, respectiv în primele trei și ½ din al patrulea, își revine între două săptămâni și două luni. În cazurile severe și ultra severe sensibilitatea degetelor, respectiv simțul își revine doar parțial din cauza instalarii axonopatiei

2. Recuperarea functiei mainii dupa operatia pentru Sindromul de tunel carpian

Funcția mâinii are nevoie, de cele mai multe ori, de un program de reabilitare prin fizio-kinetoterapie coordonată de un fizio-kinetoterapeut cu experiență în reabilitarea mâinii.

Pacienții își simt mâna slăbită după operație din două cauze:

 1. după o operație, la mână, în zonă apare o inflamație,
 2. slăbirea forței musculare cauzate de neuropatia de compresie și a amiotrofiei secundare.

Kinetoterapia în sindromul de tunel carpian are rolul de a facilita reluarea mai rapidă a activităților uzuale.

Planul de recuperare după operația de tunel carpian pe care îl agreăm noi, echipa Bestetic, îl putem împărți în două etape:

 1. etapa de întreținere a funcției mâinii imediat după operatie și
 2. etapa de reabilitare completă a funcției mâinii.

În concluzie funcția mâinii se poate recupera în medie între 3 și 4 săptămâni pentru activități uzuale și necesită un interval de aproximativ două luni pentru activități de forță, de exemplu flotări. Acest interval poate varia în funcție de mai mulți factori:

 • vârstă,
 • sex,
 • alte boli asociate.

3. Cicatricea după operația de sindrom de tunel carpian

O cicatrice post-operatorie este țesutul nou format în cadrul procesului de vindecare, în cazul nostru, după operație. De obicei când vorbim de o cicatrice ne referim doar la partea vizibilă a unei cicatrici, adică ceea ce se vede la suprafață. Important de precizat este faptul că cicatricea se formează și în profunzime pe tot traiectul operator. Evoluția unei cicatrici începe imediat după intervenția chirurgicală, dar de obicei o vedem doar după încheierea primei etape de vindecare, când scăpăm de pansament. Evoluția sau maturizarea unei cicatrici continuă până la peste 18 luni, dar aspectul final al unei cicatrici după operația de Sindrom de tunel carpian începe să se reliefeze după 6 luni.

Calitatea cicatricii este întotdeauna dependentă atât de tehnica operatorie cât și de tipul de cicatrizare pe care îl dezvoltă pacientul. Echipa Bestetic a elaborat o tehnică îmbunătățită de decompresie pentru a facilita și un aspect estetic optim.

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Echipa clinicii Bestetic

Nu uita! Diagnosticul corect și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT!
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic. Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Testimoniale

A.

A.

Un medic minunat!!!! recomand

Amprentă Amprentă
Forum

Test Sindromul de tunel carpian

Accesează testul Vitta Clinic pentru a-ți verifica suspiciunea de Sindrom de tunel carpian.

Sindromul de tunel carpian fără tratament adecvat

Fără tratament sau cu un tratament neadecvat, Sindromul de tunel carpian duce la degradarea nervului median. Un sindrom de tunel carpian netratat afectează progresiv nervul, iar simptomele se intensifică odată cu trecerea timpului. Tratamentul potrivit depinde de stadiul în care se află afecțiunea atunci când este descoperită. Acest articol de specialitate abordează atât modul în citește mai mult

De ce scap lucruri din mână

Dacă te-ai întrebat vreodată “de ce scap lucruri din mână”, află că de vină ar putea să fie o neuropatie de compresie a nervului median, adică un sindrom de tunel carpian. Multe afecțiuni pot cauza slăbiciune musculară și scăparea lucrurilor din mână, însă una dintre cele mai frecvente boli ale mâinii care generează astfel de citește mai mult

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian poate fi utilă pentru diagnosticare, însă are anumite limite. Ne ajută să observăm anumite anomalii sau leziuni ale nervilor, însă acuratețea rezultatelor depinde foarte mult de tehnologia folosită și de medicul care interpretează aceste rezultate. Ecografia este complementară și se poate realiza, în anumite cazuri, pe lângă electromiografie, care citește mai mult

EMG – Studiile de conducere nervoasa sau electromiografia în Sindromul de tunel carpian

Electromiografia – EMG alături de examenul clinic, este principalul element care trebuie bifat în identificarea unui diagnostic de Sindrom de tunel carpian. Sindromul de tunel carpian este o neuropatie de compresie a nervului median la nivelul mâinii. La membrul superior există 3 nervi importanți: nervul median, nervul ulnar, și nervul radial. Fiecare dintre acești nervi citește mai mult

Ne poți găsi și pe