• Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala cel mai des confundată cu un reumatism
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala în care durerea și amorțelile de mână te trezesc din somn
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala care debutează cu furnicături și amorțeli în primele patru degete
Amprentă Amprentă

De ce scap lucruri din mână

 • de Gyebnar Vladislav /

Dacă te-ai întrebat vreodată “de ce scap lucruri din mână”, află că de vină ar putea să fie o neuropatie de compresie a nervului median, adică un sindrom de tunel carpian.

Multe afecțiuni pot cauza slăbiciune musculară și scăparea lucrurilor din mână, însă una dintre cele mai frecvente boli ale mâinii care generează astfel de simptome este sindromul de tunel carpian.

Simptomele unei neuropatii de compresie a nervului median

Revenind la întrebarea “de ce scap lucruri din mână”, slăbiciunea musculară, care cauzează acest tip de neîndemânare, poate fi un simptom al sindromul de tunel carpian. Slăbiciunea musculară a mâinii își face de obicei simțită prezența în cazuri mai avansate ale bolii, nu la debutul acesteia.

Alte simptome ale neuropatiei de compresie a nervului median constau în:

 • amorțeli la mână
 • furnicături
 • dureri de mână pe timpul nopții
 • dureri de mână dimineața sau pe parcursul zilei
 • senzație de arsură la mână
 • tremur
 • amiotrofie
 • ameliorarea simptomelor la scuturarea mâinii

Ce este neuropatia de compresie a nervului median?

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune a mâinii cauzată de inflamarea sau îngroșarea tendoanelor sau a altor elemente care traversează canalul carpian. Din cauza inflamării acestor structuri sau îngustării canalului carpian, spațiul de la nivelul tunelului carpian este redus și nervul median este pus sub presiune, fiind astfel cauzată compresia sa.

Nervul median este un nerv principal al mâinii, care traversează canalul aflat la incheietura mainii, numit canal sau tunel carpian. Compresia sau strivirea sa provoacă simptome specifice și deranjante la nivelul mâinii.
Slăbiciunea musculară care determină scăparea lucrurilor din mână apare în cazuri mai avansate ale bolii.

Sindromul de tunel carpian poate apărea la o singură mână sau poate apărea bilateral, adică la ambele mâini.

Poți să citești mai multe despre această neuropatie de compresie aici: Sindromul de tunel carpian 

Bl17 Scapi lucruri din mana Amiotrofie din STC

De ce scap lucruri din mână din cauza Sindromului de tunel carpian?

Atunci când sindromul de tunel sau canal carpian ajunge într-un stadiu mai avansat, contracția musculară devine slăbită. Acest lucru se întâmplă din cauza afectării nervului, care conduce în mod normal impulsul nervos la mușchii mâinii.
Netratată, boala afectează nervul, iar acesta nu mai poate realiza conducerea completă a impulsului nervos către muschi.

Inițial, pacienții simt o slăbiciune la nivelul mâinii, în timp însă, muschii se subțiază și se instalează amiotrofia. Slăbiciunea musculară sau amiotrofia sunt cel mai adesea responsabile de neîndemânare și scăparea lucrurilor din mână.

Fiind greu sau imposibil de tratat, amiotrofia cauzată de compresia nervului median trebuie evitată.

Amiotrofia se poate evita prin tratarea afecțiunii în stadii incipiente sau medii.

Cauzele neuropatiei de compresie

Cauzele acestei afecțiuni nu sunt mereu cunoscute, există diverși factori care pot să contribuie la apariția bolii. Printre acești factori se numără boli sistemice, fiziopatologia, pozițiile ocupaționale, factorii ereditari, etc.

Diagnosticul și tratamentul neuropatiei de compresie a nervului median

Diagnosticul unui sindrom de tunel carpian se pune în urma unei consultații de specialitate și a investigațiilor paraclinice. Investigația principală, care ne poate arăta dacă nervul median este sau nu afectat prin compresie este o electromiografie (EMG).

Este indicat ca această consultație pentru stabilirea diagnosticului să fie efectuată de către un medic specialist de mână, care are experiență în tratarea neuropatiilor de compresie.

Dr. Vladislav Gyebnar – chirurg plastician specializat în tratarea afecțiunilor mâinii îți pune la dispoziție un articol de specialitate dedicat diagnosticului și tratamentului sindromului de tunel carpian

Echipa Vitta Clinic by Bestetic

Nu uita! Diagnosticul corect și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT!
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic. Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Testimoniale

Adriana Bucur

Adriana Bucur

Buna, sunt din Piatra Neamt si am 31 ani, sufar de sindrom de tunel carpian la ambele maini, cam de 7 ani…am mers pe data de 23.02.2021 la Timisoara la domnul doctor Vladislav Gyebnar pt operatie la mana dreapta si sincer nu puteam face o alegere mai buna, domnul doctor si intreaga echipă sunt minunati, citește mai mult

Amprentă Amprentă
Forum

Test Sindromul de tunel carpian

Accesează testul Vitta Clinic pentru a-ți verifica suspiciunea de Sindrom de tunel carpian.

Sindromul de tunel carpian fără tratament adecvat

Fără tratament sau cu un tratament neadecvat, Sindromul de tunel carpian duce la degradarea nervului median. Un sindrom de tunel carpian netratat afectează progresiv nervul, iar simptomele se intensifică odată cu trecerea timpului. Tratamentul potrivit depinde de stadiul în care se află afecțiunea atunci când este descoperită. Acest articol de specialitate abordează atât modul în citește mai mult

De ce scap lucruri din mână

Dacă te-ai întrebat vreodată “de ce scap lucruri din mână”, află că de vină ar putea să fie o neuropatie de compresie a nervului median, adică un sindrom de tunel carpian. Multe afecțiuni pot cauza slăbiciune musculară și scăparea lucrurilor din mână, însă una dintre cele mai frecvente boli ale mâinii care generează astfel de citește mai mult

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian poate fi utilă pentru diagnosticare, însă are anumite limite. Ne ajută să observăm anumite anomalii sau leziuni ale nervilor, însă acuratețea rezultatelor depinde foarte mult de tehnologia folosită și de medicul care interpretează aceste rezultate. Ecografia este complementară și se poate realiza, în anumite cazuri, pe lângă electromiografie, care citește mai mult

EMG – Studiile de conducere nervoasa sau electromiografia în Sindromul de tunel carpian

Electromiografia – EMG alături de examenul clinic, este principalul element care trebuie bifat în identificarea unui diagnostic de Sindrom de tunel carpian. Sindromul de tunel carpian este o neuropatie de compresie a nervului median la nivelul mâinii. La membrul superior există 3 nervi importanți: nervul median, nervul ulnar, și nervul radial. Fiecare dintre acești nervi citește mai mult

Ne poți găsi și pe