Conținutul articolului
ToggleDacă te-ai întrebat vreodată “de ce scap lucruri din mână”, află că de vină ar putea să fie o neuropatie de compresie a nervului median, adică un sindrom de tunel carpian.
Multe afecțiuni pot cauza slăbiciune musculară și scăparea lucrurilor din mână, însă una dintre cele mai frecvente boli ale mâinii care generează astfel de simptome este sindromul de tunel carpian.
Simptomele unei neuropatii de compresie a nervului median
Revenind la întrebarea “de ce scap lucruri din mână”, slăbiciunea musculară, care cauzează acest tip de neîndemânare, poate fi un simptom al sindromul de tunel carpian. Slăbiciunea musculară a mâinii își face de obicei simțită prezența în cazuri mai avansate ale bolii, nu la debutul acesteia.
Alte simptome ale neuropatiei de compresie a nervului median constau în:
- amorțeli la mână
- furnicături
- dureri de mână pe timpul nopții
- dureri de mână dimineața sau pe parcursul zilei
- senzație de arsură la mână
- tremur
- amiotrofie
- ameliorarea simptomelor la scuturarea mâinii
Ce este neuropatia de compresie a nervului median?
Sindromul de tunel carpian este o afecțiune a mâinii cauzată de inflamarea sau îngroșarea tendoanelor sau a altor elemente care traversează canalul carpian. Din cauza inflamării acestor structuri sau îngustării canalului carpian, spațiul de la nivelul tunelului carpian este redus și nervul median este pus sub presiune, fiind astfel cauzată compresia sa.
Nervul median este un nerv principal al mâinii, care traversează canalul aflat la incheietura mainii, numit canal sau tunel carpian. Compresia sau strivirea sa provoacă simptome specifice și deranjante la nivelul mâinii.
Slăbiciunea musculară care determină scăparea lucrurilor din mână apare în cazuri mai avansate ale bolii.
Sindromul de tunel carpian poate apărea la o singură mână sau poate apărea bilateral, adică la ambele mâini.
Poți să citești mai multe despre această neuropatie de compresie aici: Sindromul de tunel carpian
De ce scap lucruri din mână din cauza Sindromului de tunel carpian?
Atunci când sindromul de tunel sau canal carpian ajunge într-un stadiu mai avansat, contracția musculară devine slăbită. Acest lucru se întâmplă din cauza afectării nervului, care conduce în mod normal impulsul nervos la mușchii mâinii.
Netratată, boala afectează nervul, iar acesta nu mai poate realiza conducerea completă a impulsului nervos către muschi.
Inițial, pacienții simt o slăbiciune la nivelul mâinii, în timp însă, muschii se subțiază și se instalează amiotrofia. Slăbiciunea musculară sau amiotrofia sunt cel mai adesea responsabile de neîndemânare și scăparea lucrurilor din mână.
Fiind greu sau imposibil de tratat, amiotrofia cauzată de compresia nervului median trebuie evitată.
Amiotrofia se poate evita prin tratarea afecțiunii în stadii incipiente sau medii.
Cauzele neuropatiei de compresie
Cauzele acestei afecțiuni nu sunt mereu cunoscute, există diverși factori care pot să contribuie la apariția bolii. Printre acești factori se numără boli sistemice, fiziopatologia, pozițiile ocupaționale, factorii ereditari, etc.
Diagnosticul și tratamentul neuropatiei de compresie a nervului median
Diagnosticul unui sindrom de tunel carpian se pune în urma unei consultații de specialitate și a investigațiilor paraclinice. Investigația principală, care ne poate arăta dacă nervul median este sau nu afectat prin compresie este o electromiografie (EMG).
Este indicat ca această consultație pentru stabilirea diagnosticului să fie efectuată de către un medic specialist de mână, care are experiență în tratarea neuropatiilor de compresie.
Dr. Vladislav Gyebnar – chirurg plastician specializat în tratarea afecțiunilor mâinii îți pune la dispoziție un articol de specialitate dedicat diagnosticului și tratamentului sindromului de tunel carpian