Simptomele si semnele de aparitie a bolii Sindromul de Tunel Carpian

Cum recunoastem sindromul de canal carpian?

Manifestările bolii numite și simptome, diferă semnificativ în funcție de stadiul de evoluție a bolii STC. Simptomele sau manifestările pot fi specifice, adică comune la majoritatea pacienților dar pot fi și nespecifice, mai rare și particulare fiecărui pacient. În 75% din cazuri avem simptome specifice.

Simptome specifice in Sindromul de tunel carpian

În stadii incipiente apar amorțeli și furnicături intermitente la nivelul degetelor I-IV, mai ales noaptea. Frecvent pacienții au senzația de înțepături de ace în degete și au tendința să scuture mâna afectată.

Cu timpul, în stadii medii, amorțelile și furnicăturile devin permanente, supărătoare, și se pot asocia cu dureri pe timpul nopții. Pacienții încep să se trezească din somn pe timpul nopții. Unii pacienți descriu senzații de înțepenire la degete, asociate cu necesitatea de dezmorțire prin scuturare a mâinii. Dificultatea manipulării obiectelor mici începe să se manifeste. De asemenea pacienții descriu senzația de mână grea.

În stadii avansate, amorțelile și furnicăturile se transformă în parestezii, sau chiar anestezie, pe teritoriul nervului ulnar. Durerea devine permanentă și poate fi însoțită și de alte simptome, cum ar fi: tremurături, slăbiciune la nivelul mâinii sau neîndemânare. Amiotrofia este semnul cel mai de temut ca și prognostic în evoluție. Amiotrofia înseamnă scăderea în volum a unui mușchi, și implicit scăderea forței musculare a mâinii. Ca și consecință, pacienții încep să scape obiectele din mână.

Interviu cu un pacient care explica fazele lui evolutive in STC

Un pacient cu simptome specifice de Sindrom de tunel carpian care a amânat tratamentul și a dezvoltat un STC bilateral sever, povestește experiența lui cu evoluția bolii, simptomele trăite în funcție de evoluția bolii și felul cum a găsit rezolvarea:

În sindromul de tunel carpian pot să apară pe lângă durerea specifică de la încheietura mâinii, și dureri atipice, localizate la cot, braț sau chiar la umăr.

Simptome rare si nespecifice pentru un Sindrom de tunel carpian

Aceste simptome particulare sunt mai greu de diagnosticat, deoarece simulează frecvent alte boli. De obicei sunt efectuate doar investigații specifice bolilor suspectate (cardiace, ortopedice, reumatice) care infirmă suspiciunea. De aici se intră într-un cerc vicios în care sunt excluse de la diagnostic bolile suspectate, dar nimeni nu se gândește la un STC.

Mai jos poți vedea un interviu cu o pacientă cu STC cu simptome nespecifice care din cauza faptului că avea și dureri precordiale/ în jurul inimii și dureri de umăr, a întârziat câțiva ani diagnosticarea și tratamentul de decompresie a nervului median.

Ca exemple de simptome rare întâlnite la pacienții cu STC tratați de noi putem enumera:

  • boli cardiace – cu dureri iradiate în zona inimii,
  • boli ortopedice – cu dureri în umăr sau cot și
  • boli reumatologice cu dureri și slăbiciune în tot membrul superior.

Toate acestea sunt simptome foarte rar provocate de Sindromul de tunel carpian și tocmai din cauza rarității sunt greu de diagnosticat.

Daca am amorteli si furnicaturi e sigur un Sindrom de tunel carpian?

Nu. Există o multitudine de boli care dau simptome asemănătoare. Pentru clarificare este necesară o consultație de specialitate și efectuarea unor investigații, pentru a elimina alte posibile boli. Acesta este și motivul pentru care nu se poate da un tratament pentru amorțeli și furnicături.

Una din investigatiile de specialitate necesare clarificarii diagnosticului este electromiografia – EMG tunel carpian.

Ce se intampla daca nu ma tratez?

Așa cum se deduce și din descrierea cronologiei simptomelor, fără tratament boala progresează spre agravare. Un Sindrom de tunel carpian este o boală progresivă și ireversibilă. Dacă nu este tratată, boala poate evolua până la afectarea ireversibilă a nervului prin ischemie. În timp, nervul se distruge progresiv prin demielinizare și necroza filetelor nervoase, adică se instalează axonopatia.

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Echipa Bestetic