• Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala cel mai des confundată cu un reumatism
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala în care durerea și amorțelile de mână te trezesc din somn
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala care debutează cu furnicături și amorțeli în primele patru degete
Amprentă Amprentă

Sindromul de tunel carpian fără tratament adecvat

 • de Gyebnar Vladislav /

Fără tratament sau cu un tratament neadecvat, Sindromul de tunel carpian duce la degradarea nervului median. Un sindrom de tunel carpian netratat afectează progresiv nervul, iar simptomele se intensifică odată cu trecerea timpului. Tratamentul potrivit depinde de stadiul în care se află afecțiunea atunci când este descoperită.

Acest articol de specialitate abordează atât modul în care nervul median se degradează din cauza compresiei sau strangulării în canalul carpian, cât și posibilele modalități de tratament pentru sindromul de tunel carpian. Atenție însă, articolul cuprinde imagini intraoperatorii în care se poate observa cum este afectat nervul median în diverse stadii ale afecțiunii.

Aici puteți să urmăriți un rezumat video al acestui articol: Dr. Vladislav Gyebnar – despre sindromul de tunel carpian fără tratament

Despre Sindromul de tunel carpian (STC) și nervul median

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune progresivă, ceea ce înseamnă că, în majoritatea cazurilor, se agravează odată cu trecerea timpului. Boala este cauzată de compresia nervului median la nivelul încheieturii mâinii, în canalul carpian.

Afecțiunea se manifestă prin simptome precum:

 • amorțeli,
 • furnicături,
 • dureri la nivelul mâinii,
 • senzație de arsură în palmă,
 • slăbiciune musculară.

Pe lângă acestea, pot exista și simptome mai puțin specifice, precum dureri la nivelul antebrațului, sau chiar durere de umăr.

Ce se întâmplă cu nervul în cazul unui Sindrom de tunel carpian fără tratament

Un Sindrom de tunel carpian netratat sau tratat necorespunzător evoluează progresiv, presiunea asupra nervului median fiind din ce în ce mai mare. Similar unui cablu uitat sub piciorul unei mese, nervul este presat în canalul carpian de către elementele care îl înconjoară. Cu cât trece mai mult timp pană la eliberarea sa, cu atât presiunea este mai mare, iar suferința nervului crește în timp.

Momentul în care nervul median începe să se degradeze coincide cu colabarea vaselor sale – vasa nervorum. Este un fenomen similar apăsării cu piciorul pe un furtun prin care trece apa. Prin apăsare, fluxul de apă incetineste. Dacă este apăsată suficientă presiune, fluxul se oprește în întregime. Același lucru se întâmplă și cu fluxul sanguin în vasa nervorum.

Diminuarea și oprirea fluxului înseamnă ischemie. Iar Ischemia distruge nervul. Inițial prin demielinizare, iar ulterior chiar prin necroza fibrelor nervoase. În cazuri severe, nervul ajungând să se golească pe dinăuntru.

Demielinizarea afectează nervul. Mielina este un înveliș care are rolul de a izola electric fibrele nervoase, respectiv axonii, facilitând condițiile optime de transport a impulsului nervos. Fără mielină, impulsul nervos înaintează greoi prin axon în drumul lui de la o celulă nervoasă la alta.

Un articol dedicat simptomelor și cronologiei lor poți citi aici: Simptomele în evoluția sindromului de tunel carpian

Stadiile de degradare ale nervului median in sindromul de tunel carpian fără tratament

Mai jos veți regăsi atașate imagini intraoperatorii cu nervul median în diverse stadii de severitate ale bolii. Imaginile prezintă degradarea treptată a nervului.

Atenție! Imagini cu posibil impact emoțional

Nerv median normal vs. nerv median în STC incipient spre mediu

Aspectul unui nerv normal

Aspectul unui nerv în stadiu chirurgical incipient

Acesta este stadiul cel mai potrivit pentru o decompresie chirurgicală. În acest stadiu, recuperarea nervului după decompresie este completă. 

Nerv median în STC mediu

În cazuri mai avansate, după decompresie, reperfuzia vaselor colabate poate genera tromboză sau hematoame pe nerv. Bineînțeles hematomul se evacuează microchirurgical.

Nerv median în STC mediu spre sever

Dacă compresia progresează, nervul median începe să sufere o deformare plastică, care seamănă cu o clepsidră. Suferința nervului este mare în acest stadiu, iar procesul de demielinizare este în derulare.

Nerv median cu axonopatie severă

Axonopatia reprezintă pierderea parțială a elementelor morfologice ale nervului.

Este preferabil să nu se ajungă la această situație. În acest stadiu, nervul nu își mai revine complet după decompresie. Durerile dispar după eliberarea chirurgicală a nervului, însă sensibilitatea nu revine complet.

Nerv median distrus prin compresie

Echipa Vitta Clinic by Bestetic

Presiunea generată de strangulare a golit nervul în punctul de maximă compresie și fibrele nervoase au fost înlocuite de fibroză.

Nu uita! Diagnosticul corect și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT!
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic. Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Testimoniale

Neagu Mariuta

Neagu Mariuta

Încep prin a mulțumii domnului doctor Vladislav Gyebnar și întregii echipe de la Vitta Clinic (echipa fantastica sau Marea familie Vitta Clinic, cum îmi place mie sa spun). În urma cu mulți ani (și când zic mulți nu exagerez , peste sapte) au început problemele mele la mâini, la început amorțeli și dureri , tratate citește mai mult

Amprentă Amprentă
Forum

Test Sindromul de tunel carpian

Accesează testul Vitta Clinic pentru a-ți verifica suspiciunea de Sindrom de tunel carpian.

Sindromul de tunel carpian fără tratament adecvat

Fără tratament sau cu un tratament neadecvat, Sindromul de tunel carpian duce la degradarea nervului median. Un sindrom de tunel carpian netratat afectează progresiv nervul, iar simptomele se intensifică odată cu trecerea timpului. Tratamentul potrivit depinde de stadiul în care se află afecțiunea atunci când este descoperită. Acest articol de specialitate abordează atât modul în citește mai mult

De ce scap lucruri din mână

Dacă te-ai întrebat vreodată “de ce scap lucruri din mână”, află că de vină ar putea să fie o neuropatie de compresie a nervului median, adică un sindrom de tunel carpian. Multe afecțiuni pot cauza slăbiciune musculară și scăparea lucrurilor din mână, însă una dintre cele mai frecvente boli ale mâinii care generează astfel de citește mai mult

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian poate fi utilă pentru diagnosticare, însă are anumite limite. Ne ajută să observăm anumite anomalii sau leziuni ale nervilor, însă acuratețea rezultatelor depinde foarte mult de tehnologia folosită și de medicul care interpretează aceste rezultate. Ecografia este complementară și se poate realiza, în anumite cazuri, pe lângă electromiografie, care citește mai mult

EMG – Studiile de conducere nervoasa sau electromiografia în Sindromul de tunel carpian

Electromiografia – EMG alături de examenul clinic, este principalul element care trebuie bifat în identificarea unui diagnostic de Sindrom de tunel carpian. Sindromul de tunel carpian este o neuropatie de compresie a nervului median la nivelul mâinii. La membrul superior există 3 nervi importanți: nervul median, nervul ulnar, și nervul radial. Fiecare dintre acești nervi citește mai mult

Ne poți găsi și pe