• Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
    Boala cel mai des confundată cu un reumatism
  • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
    Boala în care durerea și amorțelile de mână te trezesc din somn
  • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
    Boala care debutează cu furnicături și amorțeli în primele patru degete
Amprentă Amprentă

Sindromul de tunel carpian fără tratament adecvat

  • de Gyebnar Vladislav /

Fără tratament sau cu un tratament neadecvat, Sindromul de tunel carpian duce la degradarea nervului median. Un sindrom de tunel carpian netratat afectează progresiv nervul, iar simptomele se intensifică odată cu trecerea timpului. Tratamentul potrivit depinde de stadiul în care se află afecțiunea atunci când este descoperită.

Acest articol de specialitate abordează atât modul în care nervul median se degradează din cauza compresiei sau strangulării în canalul carpian, cât și posibilele modalități de tratament pentru sindromul de tunel carpian. Atenție însă, articolul cuprinde imagini intraoperatorii în care se poate observa cum este afectat nervul median în diverse stadii ale afecțiunii.

Aici puteți să urmăriți un rezumat video al acestui articol: Dr. Vladislav Gyebnar – despre sindromul de tunel carpian fără tratament

Despre Sindromul de tunel carpian (STC) și nervul median

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune progresivă, ceea ce înseamnă că, în majoritatea cazurilor, se agravează odată cu trecerea timpului. Boala este cauzată de compresia nervului median la nivelul încheieturii mâinii, în canalul carpian.

Afecțiunea se manifestă prin simptome precum:

  • amorțeli,
  • furnicături,
  • dureri la nivelul mâinii,
  • senzație de arsură în palmă,
  • slăbiciune musculară.

Pe lângă acestea, pot exista și simptome mai puțin specifice, precum dureri la nivelul antebrațului, sau chiar durere de umăr.

Ce se întâmplă cu nervul în cazul unui Sindrom de tunel carpian fără tratament

Un Sindrom de tunel carpian netratat sau tratat necorespunzător evoluează progresiv, presiunea asupra nervului median fiind din ce în ce mai mare. Similar unui cablu uitat sub piciorul unei mese, nervul este presat în canalul carpian de către elementele care îl înconjoară. Cu cât trece mai mult timp pană la eliberarea sa, cu atât presiunea este mai mare, iar suferința nervului crește în timp.

Momentul în care nervul median începe să se degradeze coincide cu colabarea vaselor sale – vasa nervorum. Este un fenomen similar apăsării cu piciorul pe un furtun prin care trece apa. Prin apăsare, fluxul de apă incetineste. Dacă este apăsată suficientă presiune, fluxul se oprește în întregime. Același lucru se întâmplă și cu fluxul sanguin în vasa nervorum.

Diminuarea și oprirea fluxului înseamnă ischemie. Iar Ischemia distruge nervul. Inițial prin demielinizare, iar ulterior chiar prin necroza fibrelor nervoase. În cazuri severe, nervul ajungând să se golească pe dinăuntru.

Demielinizarea afectează nervul. Mielina este un înveliș care are rolul de a izola electric fibrele nervoase, respectiv axonii, facilitând condițiile optime de transport a impulsului nervos. Fără mielină, impulsul nervos înaintează greoi prin axon în drumul lui de la o celulă nervoasă la alta.

Un articol dedicat simptomelor și cronologiei lor poți citi aici: Simptomele în evoluția sindromului de tunel carpian

Stadiile de degradare ale nervului median in sindromul de tunel carpian fără tratament

Mai jos veți regăsi atașate imagini intraoperatorii cu nervul median în diverse stadii de severitate ale bolii. Imaginile prezintă degradarea treptată a nervului.

Atenție! Imagini cu posibil impact emoțional

Nerv median normal vs. nerv median în STC incipient spre mediu

Aspectul unui nerv normal

Aspectul unui nerv în stadiu chirurgical incipient

Acesta este stadiul cel mai potrivit pentru o decompresie chirurgicală. În acest stadiu, recuperarea nervului după decompresie este completă. 

Nerv median în STC mediu

În cazuri mai avansate, după decompresie, reperfuzia vaselor colabate poate genera tromboză sau hematoame pe nerv. Bineînțeles hematomul se evacuează microchirurgical.

Nerv median în STC mediu spre sever

Dacă compresia progresează, nervul median începe să sufere o deformare plastică, care seamănă cu o clepsidră. Suferința nervului este mare în acest stadiu, iar procesul de demielinizare este în derulare.

Nerv median cu axonopatie severă

Axonopatia reprezintă pierderea parțială a elementelor morfologice ale nervului.

Este preferabil să nu se ajungă la această situație. În acest stadiu, nervul nu își mai revine complet după decompresie. Durerile dispar după eliberarea chirurgicală a nervului, însă sensibilitatea nu revine complet.

Nerv median distrus prin compresie

Presiunea generată de strangulare a golit nervul în punctul de maximă compresie și fibrele nervoase au fost înlocuite de fibroză.

Tratamentul sindromului de tunel carpian

În stadiile incipiente și foarte incipiente ale bolii, la recomandarea medicului, pot funcționa:

  • fiziokinetoterapia,
  • purtarea unor orteze speciale și
  • folosirea antiinflamatoarelor pentru managementul simptomelor.

În stadiile medii și severe, singura variantă de tratament eficientă este decompresia chirurgicală. Un sindrom de tunel carpian netratat duce la degradarea progresivă a nervului.

La Vitta Clinic, decompresia chirurgicală se realizează prin tehnici moderne, minim invazive, cu anestezie locală, având o durată totală aproximativă de 60 de minute.

Poți accesa următorul link pentru mai multe informații despre operația de sindrom de tunel carpian: Cum decurge operația de Sindrom de tunel carpian?

Nu uita, dacă tratamentul conservator nu produce rezultate în primele 2-3 luni de la începerea sa, este necesară o reevaluare. Fiind o afecțiune progresivă, suferința nervului median crește în timp.

Un articol dedicat tuturor aspectelor referitoare la Sindromul de tunel carpian puteți accesa aici: STC – Cauze, Diagnostic, Tratament 

Echipa Vitta Clinic by Bestetic

Nu uita! Diagnosticul corect și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT!
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic. Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Testimoniale

K. Ana

K. Ana

Bună ziua oameni dragi ! Sa nu va ginditi la pret ca este mare , la citi medici am fost si cite tratamente dureroase am suportat pina si înțepături cu ozon dureroase rau si scumpe rau si alte proceduri fel si fel care le-am facut ani de zile oare citi bani am risipit ? Asa citește mai mult

Amprentă Amprentă
Forum

Test Sindromul de tunel carpian

Accesează testul Vitta Clinic pentru a-ți verifica suspiciunea de Sindrom de tunel carpian.

Amorțeli de la reumatism

Amorțeli de la reumatism? Articolul prezent abordează atât simptomele generale ale reumatismului, cât și afecțiunile care pot produce amorțeli asociate cu dureri la nivelul mâinii. Experiența clinică ne-a învățat că pacienții confundă frecvent reumatismul cu neuropatiile periferice de compresie, care sunt cauzate de compresiuni ale nervilor. Acestea se manifestă prin amorțeli ale mâinilor sau degetelor, citește mai mult

Dureri de mâini pe timpul nopții

Ne trezim uneori din somn cu dureri de mâini pe timpul nopții, acestea fiind uneori asociate și cu amorței sau furnicături. În cazul acesta este normal să ne întrebăm ce poate genera aceste simptome. Există diverse afecțiuni care pot cauza o durere de mână, una dintre cele mai frecvente fiind Sindromul de tunel carpian (STC).  citește mai mult

Sindromul de tunel carpian fără tratament adecvat

Fără tratament sau cu un tratament neadecvat, Sindromul de tunel carpian duce la degradarea nervului median. Un sindrom de tunel carpian netratat afectează progresiv nervul, iar simptomele se intensifică odată cu trecerea timpului. Tratamentul potrivit depinde de stadiul în care se află afecțiunea atunci când este descoperită. Acest articol de specialitate abordează atât modul în citește mai mult

De ce scap lucruri din mână

Dacă te-ai întrebat vreodată “de ce scap lucruri din mână”, află că de vină ar putea să fie o neuropatie de compresie a nervului median, adică un sindrom de tunel carpian. Multe afecțiuni pot cauza slăbiciune musculară și scăparea lucrurilor din mână, însă una dintre cele mai frecvente boli ale mâinii care generează astfel de citește mai mult

Ne poți găsi și pe