Tratamentul pentru un Sindrom de tunel carpian

Sindromul de canal carpian este produs de compresiunea nervului median în tunelul carpian la încheietura mâinii. Compresiunea este dată de creșterea presiunii în tunelul carpian.

Un sindrom de tunel carpian se manifestă prin simptome destul de specifice și ușor de identificat. La început apar furnicături și amorțeli tranzitorii în primele patru degete ale mâinii, dar pe parcurs, în timp ce presiunea pe nerv crește, simptomele se permanentizează. Dacă nu se intervine prin tratament, prin agravare, apare și durerea.

Principiul unui tratament în Sindromul de tunel carpian este legat de eliberarea nervului de presiune sau scăderea acestei presiuni.

Cine trateaza sindromul de tunel carpian?

Un specialist în chirurgia mâinii este cel căruia trebuie să vă adresați la apariția simptomelor descrise mai sus. Acesta va stabili diagnosticul final, pe baza examenului clinic și a explorarilor paraclinice. Tot el va face și recomandările de tratament adecvate fiecărui caz. Fiecare caz este unic și drept urmare el trebuie tratat personalizat.

Tratamentul non-chirurgical

Tratamentul conservator este destinat exclusiv cazurilor incipiente și constă în eliminarea cauzelor favorizante, vezi cauzele STC aici, și purtarea unor orteze specifice pentru STC, vezi detalii despre orteza aici. Orteza imobilizează încheietura în poziție funcțională și evită mișcarea de flexie și extensie a articulației încheieturii mâinii. Astfel se evită momentele de creștere a presiunii în tunel din timpul mișcărilor de flexie și extensie.

Injectarea unor substanţe cu rol antiinflamator (corticosteroizi), poate fi benifică dacă este administrată doar cazurilor selectate.

Fiziokinetoterapie poate să fie benefică.

În sindromul de tunel carpian, apelarea la un tratament naturist nu aduce un avantaj pentru pacient.

Dacă sindromul se agravează și apar amorțeli și furnicături permanente și/sau dureri tranzitorii noaptea, tratamentul non-chirurgical nu mai este eficient. Singurul tratament eficient, care înlătură banda compresiva, este doar tratamentul chirurgical.

Tratamentul chirurgical

Este singurul care elimina definitiv compresia nervului median prin secționarea ligamentului transvers al canalului carpian. Astfel dispare suferința nervului median și simptomele cauzate de ea.

Prin secționare se mărește calibrului canalului. Este o procedura ușor de suportat de pacient, de durată relativ scurtă.

Există mai multe texnici de decompresie:

  • tehnica clasică,
  • tehnica minim-invazivă,
  • tehnica endoscopică

Recuperarea și prognosticul sunt foarte bune dacă operația este făcută la timp. În cazul apariţiei modificărilor ireversibile ale nervului, prognosticul poate fi afectat.

Metoda clinicii noastre, pe care o și recomandăm, este metoda minim invazivă, deschisă, cu incizie minimă de aproximativ 2 cm. În această operație reușim să avem un abord sigur. Este important să se asigure păstrarea integrității nervului în timpul manevrei de sectionare a ligamentului.

Video explicativ despre tratament

Un video cu o explicație logică despre cel mai potrivit și eficient tratament în Sindromul de tunel carpian poți vedea mai jos. Vei găsi răspunsul la următoarele întrebări:

  • Care este tratamentul recomandat în sindromul de tunel carpian?
  • Cum se eliberează cel mai eficient nervul median din strâmtoare?

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist în bolile mâinii înainte de a lua o decizie medicală.

Echipa clinicii Bestetic