• Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala cel mai des confundată cu un reumatism
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala în care durerea și amorțelile de mână te trezesc din somn
 • Amprentă Neuropatia compresivă de nerv median în canalul carpian
  Boala care debutează cu furnicături și amorțeli în primele patru degete
Amprentă Amprentă

Tratament naturist sau medicamentos in Sindromul de tunel carpian – Ajuta?

 • de Gyebnar Vladislav /

Medicamente calmante în durerea de sindrom de tunel carpian

Am scris rândurile de mai jos ca răspuns la multele solicitări din partea pacienților cu dureri în mâini provocate de Sindromul de tunel carpian. Foarte mulți pacienți doresc să-și calmeze aceste dureri cu ajutorul medicamentelor sau al unui tratament naturist.

Ca răspuns, am făcut o sinteză care sper că va lămuri toate aspectele vis-a-vis de un tratament medicamentos sau tratament naturist în sindromul de tunel carpian.

Când vorbim despre calmante în sindromul de tunel carpian trebuie precizate câteva aspecte de bază foarte importante:

 1. indicația de tratament medicamentos se face doar în stadii de început,
 2. în stadii medii, chiar dacă aceste calmante ameliorează durerea, boala progresează
 3. în stadii severe, când este prezentă durerea mai ales în timpul nopții, tratamentul medicamentos nu mai are nici un efect.

În categoria calmante, ne referim atat la medicamente clasice cât și la tratamentul naturist.

De ce apare durerea în mâini ?

Sindromul de tunel carpian este prin definiție cauzat de o apăsare cu presiune crescută a ligamentului transvers pe nervul median. Pentru detalii despre boala Sindromul de tunel carpian vizitează secțiunea despre STC a acestui site.

Durerea în sindromul de tunel carpian, odată instalată, se manifestă cu specificitate pe timpul nopții. La început este intermitentă, dar ulterior se poate permanentiza. Durerea mâinii este dată de ischemia nervului median în porțiunea comprimată sau strivită. Această durere este un răspuns la suferința nervului cauzată de lipsa aportului de sânge – ischemie.

De ce apare durerea în mâini noaptea? În timpul nopții din cauza poziției culcat, are loc o redistribuire a lichidelor în compartimentele organismului. Poți citi aici un articol dedicat despre cauza de durere în mâini noaptea.

Cum se tratează durerea de mâini în STC?

Toți pacienții își doresc cel mai bun tratament în sindromul de tunel carpian. Trebuie subliniat că tipul de tratament nu este o opțiune ci se stabilește în funcție de stadiu!

Majoritatea pacienților din România se prezintă la medic în stadii medii sau chiar severe când durerea devine permanentă și insuportabilă. În acest stadiu singurul tratament eficient este decompresia chirurgicală a tunelului carpian.

Vezi mai jos un video despre cel mai bun și eficient tratament în Sindromul de tunel carpian:

Poți citi aici un articol dedicat, cu argumentele necesității tratamentului chirurgical în STC

Un video cu experiența trăită de un pacient cu Sindrom de tunel carpian bilateral sever poți vedea mai jos:

Sfatul nostru ca si concluzie

 • Tratamentul medicamentos și cel naturist are efect doar în faza de început a bolii Sindromului de tunel carpian. Calmantele în durerile nocturne date de Sindromul de tunel carpian nu prea ajută.
 • Vestea mai rea este că antalgicele sau calmantele deschid calea spre axonopatie. Axonopatia este complicația cea mai de temut în sindromul de tunel carpian. Înseamnă distrugerea ireversibilă a elementului care alcătuiește structura nervului – axonul. Prezența axonopatiei se determină prin electromiografie.
 • Vestea bună – Există totuși o soluție care poate rezolva problema durerii de mână în Sindromul de tunel carpian – Decompresia tunelului carpian prin operație minim invazivă.

Nu uita! Intervenția corectă și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Echipa Bestetic

Nu uita! Diagnosticul corect și la timp, conferă cel mai bun tratament.
IMPORTANT!
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic. Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Testimoniale

Adriana Bucur

Adriana Bucur

Buna, sunt din Piatra Neamt si am 31 ani, sufar de sindrom de tunel carpian la ambele maini, cam de 7 ani…am mers pe data de 23.02.2021 la Timisoara la domnul doctor Vladislav Gyebnar pt operatie la mana dreapta si sincer nu puteam face o alegere mai buna, domnul doctor si intreaga echipă sunt minunati, citește mai mult

Amprentă Amprentă
Forum

Test Sindromul de tunel carpian

Accesează testul Vitta Clinic pentru a-ți verifica suspiciunea de Sindrom de tunel carpian.

De ce scap lucruri din mână

Dacă te-ai întrebat vreodată “de ce scap lucruri din mână”, află că de vină ar putea să fie o neuropatie de compresie a nervului median, adică un sindrom de tunel carpian. Multe afecțiuni pot cauza slăbiciune musculară și scăparea lucrurilor din mână, însă una dintre cele mai frecvente boli ale mâinii care generează astfel de citește mai mult

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian

Ecografia în Sindromul de Tunel Carpian poate fi utilă pentru diagnosticare, însă are anumite limite. Ne ajută să observăm anumite anomalii sau leziuni ale nervilor, însă acuratețea rezultatelor depinde foarte mult de tehnologia folosită și de medicul care interpretează aceste rezultate. Ecografia este complementară și se poate realiza, în anumite cazuri, pe lângă electromiografie, care citește mai mult

EMG – Studiile de conducere nervoasa sau electromiografia în Sindromul de tunel carpian

Electromiografia – EMG alături de examenul clinic, este principalul element care trebuie bifat în identificarea unui diagnostic de Sindrom de tunel carpian. Sindromul de tunel carpian este o neuropatie de compresie a nervului median la nivelul mâinii. La membrul superior există 3 nervi importanți: nervul median, nervul ulnar, și nervul radial. Fiecare dintre acești nervi citește mai mult

Stadiul de severitate la un Sindrom de tunel carpian – Cât de sever poate fi?

Care sunt stadiile de agravare ale Sindromului de Tunel Carpian? În evoluție, simptomele unui STC se instalează treptat și devin din ce în ce mai supărătoare: Stadiul 1 – furnicături și amorțeli tranzitorii în primele 4 degete de la mână care, apar și dispar spontan. Este un stadiu relativ dificil de recunoscut deoarece simptomele apar citește mai mult

Ne poți găsi și pe